Smakosze.pl Przepisy Klasyczny przepis na galaretkowiec z mlekiem. Ciasto bez pieczenia
canva/peredniankina

Klasyczny przepis na galaretkowiec z mlekiem. Ciasto bez pieczenia

16 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia? Przygotuj galaretowiec z mlekiem. Lekkie ciasto o owocowym smaku z mleczną i waniliową nutą jest idealne na upalne dni. Poznaj klasyczny przepis na galaretowiec z mlekiem, skradnie serce każdemu łasuchowi.

Galaretowiec to ciasto, które doskonale pamiętam z dzieciństwa i często do niego wracam. To tani, prosty i przepyszny deser, który za każdym razem znika błyskawicznie i każdy prosi o dokładkę. Do przygotowania galaretowca potrzebujesz kilku podstawowych produktów: mleka, żelatyny, cukru i galaretek.

Do ciasta wybieram zawsze galaretki o różnych smakach, aby deser był kolorowy i wyglądał bardzo apetycznie. Smak mleka podkręcam cukrem i cukrem wanilinowym, nuta wanilii świetnie łączy się ze wszystkimi składnikami.

Galaretowiec jest ciastem bez pieczenia. Przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia keksa lub babki i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Formę wyłóż wcześniej folią spożywczą, dzięki której deser nie porwie się podczas wyjmowania.

Szukasz pomysłu na równie smaczny deser? Przygotuj bananowe ciasto bez pieczenia z herbatnikami i budyniem , jest idealne do kawy.

Klasyczny przepis na galaretowiec z mlekiem

Składniki:

  • 500 ml mleka

  • 300 ml gorącej wody

  • 2 łyżki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 łyżki żelatyny

  • 3 galaretki o różnych smakach, np. agrestowa, truskawkowa, pomarańczowa

Jak zrobić galaretowiec z mlekiem?

Każdą galaretkę wsyp do prostokątnego pojemnika, zalej szklanką gorącej wody, wymieszaj i odstaw do stężenia, następnie pokrój w kostkę. Mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, odstaw.

Żelatynę rozpuść w 300 ml wody i dodaj do mleka, wymieszaj i ostudź. Do formy keksowej lub foremki na babkę wyłożonej wcześniej folią spożywczą, przełóż pokrojone w kostki galaretki i zalej je zimnym mlekiem.

Całość delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby ciasto stężało , smacznego.

Galaretka pomarańczowa
Źródło zdjęcia: canva/ bdspn

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa-ani-blogspot.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy