Smakosze.pl

screen z filmiku Smaczny.tv na YouTube

Bananowe ciasto bez pieczenia z 4 składników. Prosty i pyszny deser

8 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Macie ochotę na coś słodkiego? Przygotujcie bananowe ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników. Prosty i pyszny deser zrobicie z bananów, herbatników, mleka i proszku budyniowego. Nawet nie musicie włączać piekarnika, bo ciasto wymaga jedynie schłodzenia.

Szybkie i lekkie desery to jest to. Na ich przygotowanie nie trzeba tracić dużo czasu, nie są zbyt słodkie i co najważniejsze doskonale smakują. Takie też jest proponowane przez nas ciasto. Zrobicie je w mig i będzie idealne do popołudniowej kawy.

Jeśli chcecie zobaczyć, jak wygląda to szybkie ciasto, spójrzcie na zdjęcie zamieszczone w naszym materiale. Pochodzi ono z filmiku na kanale Smaczny.tv na YouTube. Serdecznie polecamy ten deser.

Przepis na bananowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 2 banany

  • kilka herbatników kakaowych

  • 1 l mleka

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem

Przygotowanie ciasta

Banany obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Przełóż je do formy na ciasto, np. na babkę z kominkiem.

Na bananach rozłóż 1-2 warstwy kakaowych herbatników. Jeśli chcesz, możesz je połamać na mniejsze kawałki.

Do garnka wsyp proszek budyniowy, możesz też dodać łyżkę cukru waniliowego. Wlej część mleka, dokładnie rozmieszaj proszek. Potem dodaj pozostałe mleko, wymieszaj.

Mleko z budyniem podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Cały czas go mieszaj, by się nie przypalił. Gorącym budyniem zalej banany i ciastka znajdujące się w formie.

Lekko potrząśnij formą, by budyń dokładnie ją wypełnił. Formę przykryj folią spożywczą, budyń wystudź, a potem wstaw całość na 2 godziny do lodówki.

Na naszej stronie znajdziesz też receptury na inne szybkie ciasta. Sprawdź, jak zrobić ciasto Maxi King , a także, jak przygotować ciasto Twix .

banan
banan

Źródło zdjęcia: canva/Olesia Shadrina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: filmik na kanale Smaczny.tv na YouTube

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >