Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne
Kluski śląskie pasują do wielu dań obiadowych. Delikatny i rozpływający się w ustach wyrób uzyskamy, gdy dobierzemy odpowiednie proporcje składników. Łącząc ziemniaki i mąkę w proporcjach 1:4 unikniemy wpadki w postaci kleistych i twardy kluseczek.
Ciasto na kluski śląskie warto przygotować z ziemniaków uniwersalnych, czyli takich, które nie mają w sobie ani zbyt wiele skrobi, ani dużej ilości wody. Dbając o proporcję 1:4 pomiędzy dodawaną ilością mąki i warzywa uzyskamy znakomite efekty — lekkie, mięciutkie i przyjemne w odbiorze kluseczki.
Przepis na znakomite kluski śląskie
Składniki:
-
1 kg ugotowanych ziemniaków
-
ok. 640 g mąki ziemniaczanej
-
2 jaja
-
sól w ilości do smaku
Jak przygotować idealne kluski śląskie? Kluczowe są proporcje składników
Ziemniaki rozdrabniamy i przenosimy do dużej miski. Wyrównujemy powierzchnię, a następnie łyżką wyjmujemy ćwierć objętości warzywnego purée. W powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Następnie wbijamy jaja i wsypujemy sól. Wyrabiamy delikatne ciasto , a gdy składniki się połączą, formujemy okrągłe kluski. W każdej z nich robimy charakterystyczną dziurkę.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Partiami gotujemy kluski śląskie, każdą porcję wyrobu trzymając we wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy i serwujemy. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na inne kluski. Polecamy delikatne kopytka z dodatkiem kaszy manny oraz kultowe szare kluchy , które być może pamiętacie z domu rodzinnego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości
-
Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie