Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić kofty wołowe?
canva/natashabreen

Jak zrobić kofty wołowe?

2 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kofty wołowe, inaczej kebaby lub szaszłyki wołowe, to pomysł na pyszną wołowinę z grilla lub piekarnika. Doskonale doprawione mięso grillowane lub pieczone i podane z aromatycznymi dodatkami jest daniem, które posmakuje wszystkim i stanie się hitem sezonu grillowego. Poznaj przepis na niezwykłe kofty wołowe.

Kofty wołowe są bardzo proste w przygotowaniu, a ich smak oczaruje nawet najbardziej wymagających mięsożerców. Miękka, soczysta, delikatna i dobrze doprawiona wołowina rozpływa się w ustach i jest podstawowym daniem na każdym grillu z rodziną i przyjaciółmi.

Do koftów podaję grecki sos tzatzik i lub gęsty jogurt wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną kolendrą. I jeden i drugi sos jest rewelacyjny do wołowiny z grilla, bardzo podkreśla jej smak.

Do każdego mięsa z grilla podaję albo grillowane warzywa, albo lekkie sałatki, np. grecką , czy sałatkę z pomidorów, ogórka i cebulki. Kofty wyjdą równie smaczne, kiedy upieczesz je w piekarniku na ruszcie, pieczone na blaszce mogą się spalić.

Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla- tu poznasz przepis na szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą.

Przepis na kofty wołowe

Składniki na 6-7 koftów:

  • 500 g mięsa wołowego mielonego

  • łyżeczka oliwy z oliwek

  • cebula czerwona

  • pół łyżeczki kminu rzymskiego

  • pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej

  • pół łyżeczki soli

  • pół łyżeczki pieprzu

  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków

Jak zrobić kofty wołowe?

Cebulę obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Mięso przełóż do miski, wlej oliwę i wyrabiaj ręcznie, co jakiś czas uderzając pięścią, żeby dobrze spulchnić wołowinę, następnie dodaj cebulę, sól, pieprz, kmin, paprykę, czosnek i dokładnie wymieszaj, całość wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Mielona wołowina

Źródło zdjęcia: canva/CarlaNichiata Wyjmuj po małej porcji wołowiny i formuj ją razem z patyczkiem do szaszłyków, tak, aby powstał wałek. Kofty grilluj lub piecz w piekarniku ( 200 stopni C) na ruszcie na złoty kolor. Podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy