Kolorowe warzywne leczo cioci Kasi. Żaden łasuch nie odmówi dokładki, idealny obiad dla całej rodziny
Warzywne leczo jest lekką i smaczną propozycją na letni obiad. Przepis cioci Kasi pozwoli je przygotować szybko, a danie posmakuje całej rodzinie. Dzięki doskonale dobranym przyprawom brak mięsa nie jest odczuwalny. Musicie spróbować.
Popularne danie z papryki i cukinii, czyli polskie leczo w wersji warzywnej kusi aromatem i nietuzinkowymi przyprawami. Ciocia Kasia doprawia je z dbałością o szczegóły, doskonale balansując smaki słodki, słony i kwaśny. Całość jest niezwykle satysfakcjonująca. Skusicie się?
Przepis na doskonałe warzywne leczo cioci Kasi
Składniki:
-
3 średnie zielone cukinie
-
6 dużych czerwonych papryk
-
1 puszka ciecierzycy lub brązowej soczewicy
-
2-3 papryczki chili
-
2 duże cebule
-
4-5 ząbków czosnku
-
150 g kukurydzy z puszki (opcjonalnie)
-
2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych warzyw
-
3 łyżki sosu sojowego
-
1-2 łyżeczki octu jabłkowego
-
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
-
3/4 łyżeczki papryki wędzonej
-
pół łyżeczki kurkumy
-
2 łyżeczki oregano
-
2 łyżeczki bazylii
-
1 łyżeczka tymianku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić pyszne warzywne leczo? Ciocia Kasia ma niezawodny patent
Cukinię i paprykę myjemy. Z obu warzyw usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w niezbyt dużą kostkę. Ostre papryczki również oczyszczamy i rozdrabniamy. Cebule oraz czosnek obieramy i siekamy.
W dużym garnku z grubszym dnem rozgrzewamy porcję oleju. Szklimy na nim pokrojoną cebulę, a pod koniec dodajemy czosnek i ostrą papryczkę. Następnie wrzucamy paprykę. Chwilę smażymy na niezbyt dużym ogniu, po czym dodajemy także cukinię i pomidory z puszki.
Jeżeli używamy świeżych warzyw, najpierw sparzamy je i usuwamy skórkę oraz nasiona i sok. Całość podgrzewamy około 5 minut bez przykrycia. Dodajemy wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem.
Wlewamy też sos sojowy i ocet oraz wrzucamy odsączoną z zalewy ciecierzycę i kukurydzę, jeśli jej używamy. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Doprawiamy danie i zdejmujemy je z kuchenki. Podajemy z domowym chlebem. Smacznego.
Po pomysły na inne smakowite dania z paprykę w roli głównej zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić ją w piekarniku . Ten natomiast zdradza sekret pysznej papryki faszerowanej .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: