Lepszego dodatku do dań z grilla nie można sobie wyobrazić. Mamy niezawodny przepis na paprykę faszerowaną
Papryka faszerowana jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Jest idealnie doprawiona, lekka i niezwykle aromatyczna. Lepszego dodatku do grillowanych potraw nie można sobie wyobrazić. Poznaj prosty przepis na wyborną paprykę faszerowaną, wszyscy będą zachwyceni.
Sezon na grilla trwa w najlepsze. Latem aż ciężko nam sobie wyobrazić weekend bez dań z grilla- karkówki, kiełbasy, szaszłyków i pieczonych warzyw. Rewelacyjnym dodatkiem do grillowanych potraw jest również papryka faszerowana.
Papryka pieczona z aromatycznym farszem z mięsa mielonego, ryżu, natki pietruszki, oregano i innych przypraw dosłownie rozpływa się w ustach. Warzywa doskonale urozmaicają tradycyjne potrawy serwowane z grilla. Do papryki faszerowanej i innych dań możemy również podać lekką sałatkę grecką. Sama papryka stanowi także wspaniały dodatek do dań z grilla.
Na grillu nie może zabraknąć karkówki marynowanej w miodzie i musztardzie i warzywnych szaszłyków z ziemniakami. Jeśli podamy je właśnie z papryką faszerowaną, wszyscy będą zachwyceni różnorodnością dań i ich niepowtarzalnym smakiem.
Przepis na paprykę faszerowaną
Składniki na 4 porcje:
4 większe papryki czerwone
200 g mięsa mielonego
woreczek białego ryżu
cebula
natka pietruszki
3 ząbki czosnku
3 łyżki passaty pomidorowej
łyżeczka koncentratu pomidorowego
jajko
po szczypcie tymianku, kurkumy i papryki słodkiej, oregano
sól, pieprz do smaku
starty ser żółty do posypania dania przed pieczeniem
Jak zrobić paprykę faszerowaną?
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odstaw. Posiekaj drobno cebulę i czosnek i zeszklij je na oliwie, następnie dodaj mięso mielone, oprósz je solą, pieprzem.
Dodaj również po sporej szczypcie tymianku, oregano i papryki mielonej i usmaż. Gdy mięso będzie już miękkie, dodaj passatę pomidorową, koncentrat i ugotowany ryż.
Całość smaż na wolnym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami, odstaw do ostudzenia, dodaj surowe jajko, wymieszaj.
Z papryk odetnij górę, delikatnie wydrąż cały środek i skrop je oliwą, oprósz solą i pieprzem. Papryki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, do środka włóż przygotowany farsz i oprósz startym serem.
Do naczynia wlej również pół szklanki wody i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około 35 minut i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Gorobina Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotowanie.onet.pl