Smakosze.pl Przepisy Komunijna warstwowa sałatka gyros. Prosty przepis
yt/ kadr z materiału kanału Chillout z Grillem

Komunijna warstwowa sałatka gyros. Prosty przepis

1 maja 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Sałatka gyros jest klasyką na większości przyjęć czy imprez, podczas których podaje się jedzenie. Warstwowa sałatka z aromatycznymi składnikami i sosami pysznie komponuje się z innymi potrawami, a także pięknie dekoruje stół. Niżej zdradzamy prosty przepis na tę klasykę krok po kroku.

Sałatka gyros nie jest w żadnym wypadku skomplikowana w przygotowaniu, dlatego warto się na nią zdecydować w kontekście zbliżającej się Komunii. Prostota pozwala na zrobienie jej bez żadnych problemów.

Przepis na sałatkę gyros

Składniki:

  • 500 g mięsa z kurczaka

  • 4 ogórki konserwowe

  • 3 cebule

  • 200 g kukurydzy z puszki

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 łyżki ketchupu

  • sól

  • pieprz

  • przyprawa gyros

Zacznij od oczyszczenia mięsa ze ścięgien i żyłek, a następnie pokrój je na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć na nią kawałki drobiu. Smaż je na złoty kolor, podsyp przyprawą gyros i smaż jeszcze kilka minut. Odstaw do ostudzenia.

Ogórki odsącz z zalewy i posiekaj w drobną kostkę. Cebule obierz ze skórki i również posiekaj w drobną kostkę. Kapustę umyj bieżącą wodą, oderwij wierzchnie liście, wytnij głąba i poszatkuj.

Kukurydzę odsącz z zalewy. Na dnie miski ułóż mięso, zalej je ketchupem, rozłóż ogórki, cebulę, kukurydzę, połóż majonez, ponownie ketchup i przykryj całą sałatkę kapustą. Podawaj po schłodzeniu w lodówce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.

Sałatka gyros

Źródło zdjęcia: canva/niolox, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy