Smakosze.pl Dieta Komunikat Lasów Państwowych dotyczący smardzy
simplycmb, Getty Images

Komunikat Lasów Państwowych dotyczący smardzy

11 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Najlepszy okres na grzyby wypada w połowie lata oraz wczesną jesienią, gdy w lasach jest ciepło i wilgotno. Takie warunki są optymalne do dobrego rozwoju owocników. Niektóre gatunki są jednak przystosowane do wzrostu nawet teraz gdy sezon dopiero się zaczyna.

Lasy Państwowe wydały pilny komunikat, z którym powinien zapoznać się każdy Polak wybierający się na grzyby. Początkujący grzybiarze mogą bowiem pomylić pyszne i zdrowe smardze z niebezpiecznym dla zdrowia sobowtórem, wyglądającym bardzo podobnie.

Uważaj na grzyby, które zbierasz

Smardze są typowo wiosennymi grzybami, które otwierają sezon na grzybobranie. Ich charakterystyczny wygląd, przypominający mózg, przykuwa wzrok i napawa radością. Ich smak jest w końcu wyjątkowy i w przeciwieństwie do wielu innych grzybów, smardze zawierają mnóstwo wartości odżywczych.

Jeśli jednak zauważysz na swojej drodze grzyba jak ze zdjęcia poniżej, pod żadnym pozorem go nie zbieraj. Choć wygląda jak smakowite smardze, tak naprawdę nim nie jest. Nazywa się piestrzenica kasztanowata i jest śmiertelnie trująca.

Wartości odżywcze smardzów

Smardz zawiera duże ilości białka oraz błonnika. Ponadto pełen jest tłuszczów oraz węglowodanów, więc stanowi doskonałe źródło energii pozyskiwanych z makroelementów. Białko ze smardza jest dobrze przyswajalne, więc stanowi dobrą alternatywę dla mięsa.

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł , w którym zdradzamy przykrą praktykę niektórych klientów sklepów spożywczych. W tym tekście wyjaśniamy, dlaczego warto pić 4 szklanki wody na czczo.

Duża ilość witamin i minerałów sprawia, że są odżywcze. Witamina D oraz cynk, fosfor, mangan, miedź i żelazo to jedynie kilka z obecnych w tych grzybach substancji. Dodatkowo sporo aminokwasów przyczynia się do działania antyoksydacyjnego oraz przeciwzapalnego.

Trujący grzyb, który dawniej był jadany

Z piestrzenicą kasztanowatą wiąże się ciekawa historia. Dawniej tego grzyba można było znaleźć na straganach i w sklepach, gdyż uznawany był za jadalny. Dopiero po wielu zatruciach, które z początku w ogóle nie były powiązane ze spożyciem grzyba, ustalono, że piestrzenica jest trująca.

Piestrzenica kasztanowata. Źródło: wikimedia.org/ Kruczy89

undefined

Choć zawarta w piestrzenicy gyromitryna ulega rozpadowi pod wpływem długotrwałego suszenia lub gotowania, nie znany jest dokładny czas potrzebny do całkowitej neutralizacji. Dlatego apel Lasów Państwowych jest tak ważny - zjedzenie tego grzyba może wywołać niewydolność wątroby, rozpad czerwonych krwinek czy problemy żołądkowo-jelitowe.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ekologia.pl; facebook.com/LasyPanstwowe

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy