Komunikat Lasów Państwowych dotyczący smardzy
Najlepszy okres na grzyby wypada w połowie lata oraz wczesną jesienią, gdy w lasach jest ciepło i wilgotno. Takie warunki są optymalne do dobrego rozwoju owocników. Niektóre gatunki są jednak przystosowane do wzrostu nawet teraz gdy sezon dopiero się zaczyna.
Lasy Państwowe wydały pilny komunikat, z którym powinien zapoznać się każdy Polak wybierający się na grzyby. Początkujący grzybiarze mogą bowiem pomylić pyszne i zdrowe smardze z niebezpiecznym dla zdrowia sobowtórem, wyglądającym bardzo podobnie.
Uważaj na grzyby, które zbierasz
Smardze są typowo wiosennymi grzybami, które otwierają sezon na grzybobranie. Ich charakterystyczny wygląd, przypominający mózg, przykuwa wzrok i napawa radością. Ich smak jest w końcu wyjątkowy i w przeciwieństwie do wielu innych grzybów, smardze zawierają mnóstwo wartości odżywczych.
Jeśli jednak zauważysz na swojej drodze grzyba jak ze zdjęcia poniżej, pod żadnym pozorem go nie zbieraj. Choć wygląda jak smakowite smardze, tak naprawdę nim nie jest. Nazywa się piestrzenica kasztanowata i jest śmiertelnie trująca.
Wartości odżywcze smardzów
Smardz zawiera duże ilości białka oraz błonnika. Ponadto pełen jest tłuszczów oraz węglowodanów, więc stanowi doskonałe źródło energii pozyskiwanych z makroelementów. Białko ze smardza jest dobrze przyswajalne, więc stanowi dobrą alternatywę dla mięsa.
Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł , w którym zdradzamy przykrą praktykę niektórych klientów sklepów spożywczych. W tym tekście wyjaśniamy, dlaczego warto pić 4 szklanki wody na czczo.
Duża ilość witamin i minerałów sprawia, że są odżywcze. Witamina D oraz cynk, fosfor, mangan, miedź i żelazo to jedynie kilka z obecnych w tych grzybach substancji. Dodatkowo sporo aminokwasów przyczynia się do działania antyoksydacyjnego oraz przeciwzapalnego.
Trujący grzyb, który dawniej był jadany
Z piestrzenicą kasztanowatą wiąże się ciekawa historia. Dawniej tego grzyba można było znaleźć na straganach i w sklepach, gdyż uznawany był za jadalny. Dopiero po wielu zatruciach, które z początku w ogóle nie były powiązane ze spożyciem grzyba, ustalono, że piestrzenica jest trująca.
Piestrzenica kasztanowata. Źródło: wikimedia.org/ Kruczy89
undefined
Choć zawarta w piestrzenicy gyromitryna ulega rozpadowi pod wpływem długotrwałego suszenia lub gotowania, nie znany jest dokładny czas potrzebny do całkowitej neutralizacji. Dlatego apel Lasów Państwowych jest tak ważny - zjedzenie tego grzyba może wywołać niewydolność wątroby, rozpad czerwonych krwinek czy problemy żołądkowo-jelitowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ekologia.pl; facebook.com/LasyPanstwowe