Smakosze.pl
Brukselka

Bartosz Luczak, Getty Images

Jak ugotować brukselkę, żeby nie wyszła gorzka?

11 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Brukselka jest warzywem, które wywołuje bardzo sprzeczne emocje. Jedni uwielbiają jej charakterystyczny smak, a inni nie są w stanie wytrzymać nawet zapachu, który unosi się z garnka podczas gotowania. Aby uniknąć gorzkiego smaku, należy gotować ją w mleku, który zneutralizuje gorzkość.

Do brukselki wiele osób zraża się z uwagi na zapach, który dla większości jest nieprzyjemny. Niestety, tym samym niejadki wiele tracą, ponieważ w tych małych kulkach wyglądających jak niewielka kapusta, drzemie wielka moc witamin i minerałów. 

Jej powstanie było możliwe dzięki połączeniu jarmużu oraz kapusty głowiastej, co miało miejsce w Brukseli, skąd pochodzi także jej nazwa. Brukselka wykazuje właściwości antynowotworowe oraz poprawiające zdolności rozrodcze. Bardzo ważna jest także dla kobiet w ciąży.

Brukselka pełna jest kwasu foliowego

Niedobór kwasu foliowego u kobiet ciężarnych może doprowadzić do pojawienia się wad wrodzonych u dziecka, przyczynić się do zmniejszonej masy urodzeniowej ciała noworodka czy chociażby poronienia. Dlatego spożywanie brukselki jest bardzo ważne. 

Aby pozbawić ją nieprzyjemnego gorzkiego smaku, należy pamiętać o dwóch rzeczach. Przede wszystkim nie wolno gotować jej w wodzie, lecz w mleku, które wyciągnie z niej wszelkie brzydkie zapachy. Kolejną zasadą jest krótkie gotowanie bez przykrycia. 

Na naszym portalu zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się przydać. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy ukrytą funkcję młynka do kawy z czasów PRL. W tym tekście pokazujemy jak przygotować specjalny napój oczyszczający tętnice z niebezpiecznych złogów.

Źródło: fpwing, Getty Images

Przepis na smaczną brukselkę

Składniki: 

  • 800g brukselki

  • 1l mleka

  • 50g masła

  • 1 łyżka tartej bułki

  • cukier

  • sól

Zacznij od przejrzenia każdej brukselki z osobna - jeśli zauważysz brzydko wyglądający okaz, wyrzuć go. Obierz każdą brukselkę ze zwiędłych listków, a następnie opłucz je pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę, a gdy ta zacznie bulgotać, wrzuć do niej warzywo. 

Po 3 minutach odcedź je z wody. W osobnym garnku zagotuj mleko. Gdy zacznie wrzeć, zalej nim brukselkę. Dopraw całość solą oraz cukrem dla uzyskania odpowiedniego smaku. Gotuj wszystko bez żadnej pokrywki przez około 20 minut. 

Na suchej patelni podsmaż bułkę tartą, aż uzyska brązowy kolor. Masło rozpuść. Odcedź brukselkę, ułóż na talerzu, polej masłem i posyp zrumienioną startą bułką. Tak przygotowane warzywo świetnie sprawdza się w roli samodzielnego dania, jak i dodatku do obiadu. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Proste sposoby na krojenie cebuli

Czytaj więcej >

Porady

Jak rozmrozić filet z ryby w 5 minut?

Czytaj więcej >

Porady

Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zagęścić pomidorową, żeby nie była tłusta?

Czytaj więcej >
zbieranie grzybów

Porady

Jakich zasad przestrzegać podczas grzybobrania?

Czytaj więcej >
kawa z przyprawami

Porady

Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >