Koniec z mięsem i ryżem. Jest 100 razy lepszy patent na gołąbki, tańsze i równie pyszne
Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Gołąbki w jarskiej wersji zachwycą smakiem nawet największego miłośnika mięsnych potraw. Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów podane z sosem pieczarkowym dosłownie rozpływają się w ustach.
Wegetariańskie gołąbki z aromatycznym farszem i kremowym, gęstym sosem biją na głowę wszystkie inne. Kultowe danie w nowej odsłonie będzie świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zachwyty są gwarantowane.
Do przygotowania gołąbków z kaszą i sosem pieczarkowym, koniecznie dodaj garść suszonych grzybów. Grzyby namocz wcześniej i ugotuj. Niewielką ilość wody wlej do farszu, aby wzmocnić jego smak i nawilżyć wszystkie składniki. Resztę wody dodasz do garnka, w którym będziesz gotować gotowe gołąbki. Będą pyszne.
Kapustę na gołąbki możesz sparzyć tradycyjnie, a możesz wykorzystać do tego mikrofalówkę. Główkę bez głąba włóż do urządzenia i ustaw najwyższą moc. Po około 7- 9 minutach grzania, liście będą idealnie miękkie i sprężyste. To o wiele lepszy sposób od gotowania i suszenia kapusty.
Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym
Składniki na gołąbki:
-
główka kapusty białej
-
cebula
-
2 ząbki czosnku
-
woreczek kaszy gryczanej
-
pół pęczka natki pietruszki
-
200 g pieczarek
-
garść suszonych grzybów
-
2 łyżki bułki tartej
-
masło klarowane
-
sól, pieprz
Składniki na sos pieczarkowy:
-
300 g pieczarek
-
średnia cebula
-
2 łyżki masła klarowanego
-
sól pieprz
-
jasny sos sojowy do smaku
-
natka pietruszki
-
suszony tymianek
-
pół szklanki śmietanki 30%
Jak zrobić gołąbki bez grama mięsa? Poznaj najlepszy przepis
Suszone grzyby zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia gotuj je 45- 50 minut, pokrój na małe kawałki, wody z grzybów nie wylewaj. Zewnętrzne twarde liście kapusty odłóż, a całą główkę sparz tradycyjnie w garnku lub w mikrofalówce.
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj drobno cebulę, czosnek, namoczone grzyby i pieczarki. Zeszklij cebulę na maśle, następnie dodaj pieczarki oprósz je solą, pieprzem i smaż kilka minut. Dodaj łyżkę masła czosnek, suszone grzyby i smaż jeszcze chwilę.
Następnie dodaj szczyptę tymianku, posiekaną natkę pietruszki i smaż kolejne 2- 3 minuty. Na patelnię przełóż kaszę, przesmaż całość, wlej odrobinę wody po suszonych grzybach (resztę wykorzystaj do gotowania gołąbków) i odstaw. Farsz dopraw do smaku pieprzem i solą. Farsz wykładaj na miękkie liście kapusty i zawijaj.
Do większego garnka włóż zewnętrzne liście kapusty i poukładaj gołąbki. Całość podlej wodą i wodą z suszonych grzybów, przykryj i gotuj około godzinę na wolnym ogniu. W tym czasie przygotuj sos: posiekaj cebulę, grzyby drobno pokrój. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż kilka minut.
Dodaj suszony tymianek, posiekaną natkę pietruszki i smaż chwilę na wolnym ogniu. Wlej śmietanę, wymieszaj i gotuj, aż sos będzie gęsty i kremowy . Dopraw go do smaku sosem sojowym i pieprzem. Gołąbki polej sosem pieczarkowym i podaj, smacznego.
Pomysł na równie smaczny obiad bez mięsa? Naleśniki ze szpinakiem . Koniecznie spróbuj także carbonary z chrupiącą ciecierzycą zamiast boczku. Palce lizać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zaczęło się od rana w Biedronce, wszyscy na to czekali. Masło i inne produkty za bezcen
-
Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Najlepsze kucharki tylko tak robią puszyste racuchy
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama