Smakosze.pl Przepisy Koniec z mięsem i ryżem. Jest 100 razy lepszy patent na gołąbki, tańsze i równie pyszne
canva/pixelshot

Koniec z mięsem i ryżem. Jest 100 razy lepszy patent na gołąbki, tańsze i równie pyszne

9 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Gołąbki w jarskiej wersji zachwycą smakiem nawet największego miłośnika mięsnych potraw. Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów podane z sosem pieczarkowym dosłownie rozpływają się w ustach.

Wegetariańskie gołąbki z aromatycznym farszem i kremowym, gęstym sosem biją na głowę wszystkie inne. Kultowe danie w nowej odsłonie będzie świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zachwyty są gwarantowane.

Do przygotowania gołąbków z kaszą i sosem pieczarkowym, koniecznie dodaj garść suszonych grzybów. Grzyby namocz wcześniej i ugotuj. Niewielką ilość wody wlej do farszu, aby wzmocnić jego smak i nawilżyć wszystkie składniki. Resztę wody dodasz do garnka, w którym będziesz gotować gotowe gołąbki. Będą pyszne.

Kapustę na gołąbki możesz sparzyć tradycyjnie, a możesz wykorzystać do tego mikrofalówkę. Główkę bez głąba włóż do urządzenia i ustaw najwyższą moc. Po około 7- 9 minutach grzania, liście będą idealnie miękkie i sprężyste. To o wiele lepszy sposób od gotowania i suszenia kapusty.

Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

Składniki na gołąbki:

  • główka kapusty białej

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • woreczek kaszy gryczanej

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 200 g pieczarek

  • garść suszonych grzybów

  • 2 łyżki bułki tartej

  • masło klarowane

  • sól, pieprz

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek

  • średnia cebula

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • sól pieprz

  • jasny sos sojowy do smaku

  • natka pietruszki

  • suszony tymianek

  • pół szklanki śmietanki 30%

Jak zrobić gołąbki bez grama mięsa? Poznaj najlepszy przepis

Suszone grzyby zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia gotuj je 45- 50 minut, pokrój na małe kawałki, wody z grzybów nie wylewaj. Zewnętrzne twarde liście kapusty odłóż, a całą główkę sparz tradycyjnie w garnku lub w mikrofalówce.

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj drobno cebulę, czosnek, namoczone grzyby i pieczarki. Zeszklij cebulę na maśle, następnie dodaj pieczarki oprósz je solą, pieprzem i smaż kilka minut. Dodaj łyżkę masła czosnek, suszone grzyby i smaż jeszcze chwilę.

Następnie dodaj szczyptę tymianku, posiekaną natkę pietruszki i smaż kolejne 2- 3 minuty. Na patelnię przełóż kaszę, przesmaż całość, wlej odrobinę wody po suszonych grzybach (resztę wykorzystaj do gotowania gołąbków) i odstaw. Farsz dopraw do smaku pieprzem i solą. Farsz wykładaj na miękkie liście kapusty i zawijaj.

Do większego garnka włóż zewnętrzne liście kapusty i poukładaj gołąbki. Całość podlej wodą i wodą z suszonych grzybów, przykryj i gotuj około godzinę na wolnym ogniu. W tym czasie przygotuj sos: posiekaj cebulę, grzyby drobno pokrój. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż kilka minut.

Dodaj suszony tymianek, posiekaną natkę pietruszki i smaż chwilę na wolnym ogniu. Wlej śmietanę, wymieszaj i gotuj, aż sos będzie gęsty i kremowy . Dopraw go do smaku sosem sojowym i pieprzem. Gołąbki polej sosem pieczarkowym i podaj, smacznego.

Pomysł na równie smaczny obiad bez mięsa? Naleśniki ze szpinakiem . Koniecznie spróbuj także carbonary z chrupiącą ciecierzycą zamiast boczku. Palce lizać.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy