Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Najlepsze kucharki tylko tak robią puszyste racuchy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.02.2023 07:52

Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Najlepsze kucharki tylko tak robią puszyste racuchy

Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Najlepsze kucharki tylko tak robią puszyste racuchy
canva/vovashevchuk

Szukasz pomysłu na podwieczorek lub obiad dla całej rodziny? Przygotuj racuchy z lekkiego ciasta biszkoptowego. Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Ciasto na racuchy jest bardzo proste, a słodkie placki zawsze wychodzą puszyste i pyszne.

Nasze babcie racuchy przygotowywały głównie z rozczynu z drożdży. Takie placki są bardzo smaczne, ale ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Doskonałą alternatywą są lekkie placki z dodatkiem cukru pudru i cukru z wanilią.

W racuchach nie może zabraknąć również mąki i jajek. Sekretem idealnie puszystych i delikatnych placuszków jest piana z białek. To dzięki niej ciasto wyrasta pod wpływem wysokiej temperatury, a racuchy smakują jak biszkopt.

Racuchy biszkoptowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Latem polecam świeże owoce sezonowe, jak truskawki, maliny, borówki, czereśnie. Zimą racuchy smakują najlepiej z cukrem pudrem i domowymi konfiturami i dżemami.

Przepis na racuchy bez drożdży i spulchniaczy

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej

  • opakowanie cukru z wanilią

  • 4- 5 łyżek cukru pudru

  • 3 jajka

  • łyżeczka soku z cytryny

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić niezwykle puszyste i smaczne racuchy?

Białka oddziel od żółtek. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier puder, cukier z wanilią i mieszaj. Do masy wlewaj po jednym żółtku, sok z cytryny, następnie wsypuj stopniowo mąkę.

Mieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita. Ciasto wykładaj na rozgrzany olej rzepakowy i smaż kilka minut z każdej strony. Racuchy przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami.

Przygotuj również racuchy serowe oraz puszyste naleśniki budyniowe. Słodki obiad lub podwieczorek będą gotowe w kilka minut.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: