Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Carbonara w bezmięsnej wersji z chrupiącą ciecierzycą. Wege przysmak zachwyci nawet mięsożerców

Carbonara w bezmięsnej wersji z chrupiącą ciecierzycą. Wege przysmak zachwyci nawet mięsożerców

Carbonara bez mięsa jest pyszna
canva/Piotr Krzeslak, Getty Images

Przyrządzaliście kiedyś carbonarę bez mięsa? Wegetariańska wersja dania z pysznie chrupiącą ciecierzycą w przyprawach z pewnością wam się spodoba. Jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że niejeden mięsożerca jej się nie oprze. Spróbujecie?

Carbonara bez mięsa swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi podpieczonej ciecierzycy wymieszanej z aromatyczną wędzoną papryką i odrobiną soli. Chrupiące warzywo strączkowe w połączeniu z kremowym jajecznym sosem sprawia, że makaron staje się obłędnie pyszny. W tej odsłonie danie jest smaczniejsze niż mięsny oryginał. Skusicie się?

Przepis na carbonarę bez mięsa

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy

  • 2 jaja

  • 1 żółtko

  • 1 spory ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 200 g makaronu spaghetti

  • 30 g sera żółtego

  • posiekana natka pietruszki lub świeży tymianek do podania

Jak zrobić carbonarę bez mięsa? Dodajcie ciecierzycę w przyprawach, a danie zachwyci każdego

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Płyn zachowujemy np. do przyrządzenia wegańskiego majonezu. Ziarna płuczemy ja na sicie, osuszamy i przenosimy do dużej miski. Wsypujemy paprykę i odrobinę soli.

Mieszamy, po czym całość łączymy z oliwą z oliwek. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 15-20 minut. W połowie pieczenia warto ją zamieszać. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy go, zachowując pół szklanki wody z garnka.

Jajka oraz żółtko łączymy ze startym na tarce serem żółtym i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawiamy je solą i pieprzem. Powstały sos łączymy z makaronem oraz połową zachowanej wody. Jeśli będzie zbyt rzadki, podgrzewamy całość przez chwilę w garnku, w którym gotowaliśmy makaron.

Całość mieszamy z upieczoną ciecierzycą. Carbonarę bez mięsa podajemy od razu po przygotowaniu, uprzednio posypując ją świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekana natką pietruszki bądź tymiankiem. Smacznego.

Z ciecierzycy przyrządzicie również kilka innych smakowitych dań i dodatków. Szczególnie polecamy przepis na pastę kanapkową z dodatkiem ogórków kiszonych oraz recepturę na sycący wegański gulasz.

Carbonara bez mięsa kusi smakiem chrupiącej ciecierzycy
canva/ajaykampani

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: