Carbonara w bezmięsnej wersji z chrupiącą ciecierzycą. Wege przysmak zachwyci nawet mięsożerców
Przyrządzaliście kiedyś carbonarę bez mięsa? Wegetariańska wersja dania z pysznie chrupiącą ciecierzycą w przyprawach z pewnością wam się spodoba. Jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że niejeden mięsożerca jej się nie oprze. Spróbujecie?
Carbonara bez mięsa swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi podpieczonej ciecierzycy wymieszanej z aromatyczną wędzoną papryką i odrobiną soli. Chrupiące warzywo strączkowe w połączeniu z kremowym jajecznym sosem sprawia, że makaron staje się obłędnie pyszny. W tej odsłonie danie jest smaczniejsze niż mięsny oryginał. Skusicie się?
Przepis na carbonarę bez mięsa
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
2 jaja
1 żółtko
1 spory ząbek czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz w ilości do smaku
200 g makaronu spaghetti
30 g sera żółtego
posiekana natka pietruszki lub świeży tymianek do podania
Jak zrobić carbonarę bez mięsa? Dodajcie ciecierzycę w przyprawach, a danie zachwyci każdego
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Płyn zachowujemy np. do przyrządzenia wegańskiego majonezu. Ziarna płuczemy ja na sicie, osuszamy i przenosimy do dużej miski. Wsypujemy paprykę i odrobinę soli.
Mieszamy, po czym całość łączymy z oliwą z oliwek. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 15-20 minut. W połowie pieczenia warto ją zamieszać. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy go, zachowując pół szklanki wody z garnka.
Jajka oraz żółtko łączymy ze startym na tarce serem żółtym i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawiamy je solą i pieprzem. Powstały sos łączymy z makaronem oraz połową zachowanej wody. Jeśli będzie zbyt rzadki, podgrzewamy całość przez chwilę w garnku, w którym gotowaliśmy makaron.
Całość mieszamy z upieczoną ciecierzycą. Carbonarę bez mięsa podajemy od razu po przygotowaniu, uprzednio posypując ją świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekana natką pietruszki bądź tymiankiem. Smacznego.
Z ciecierzycy przyrządzicie również kilka innych smakowitych dań i dodatków. Szczególnie polecamy przepis na pastę kanapkową z dodatkiem ogórków kiszonych oraz recepturę na sycący wegański gulasz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lane kluski do gulaszów i zup. Wystarczy poznać 1 sekret, a zawsze będą smakować obłędnie
Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat