Koniec z moczeniem grochu do wigilijnej kapusty. Teraz wszyscy wolą inny patent
Przygotowanie wigilijnej kapusty z grochem jest nie lada wyzwaniem. Wszystko to przez moczenie grochu, które może zająć nawet całą noc. Znamy jednak 1 prosty trik, dzięki któremu można ten etap pominąć. Groch ugotuj w osolonej wodzie, a będzie miękki i pyszny już po 60 minutach.
Okazuje się, że moczenie grochu nie jest konieczne do przygotowania klasycznej świątecznej potrawy. Fakt ten ucieszy wszystkie osoby, którym zależy na zaoszczędzeniu czasu. W zapomnienie może też odejść problem fermentowania moczonego całą noc grochu. Już nigdy nie przygotujesz tego dania inaczej.
Przepis na kapustę bez moczenia grochu
Składniki:
-
3/4 szklanki łuskanego grochu
-
400 g kiszonej kapusty
-
3 łyżki oleju
-
1 średnia cebula
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
2 łyżeczki kminku
-
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować świąteczną potrawę bez moczenia grochu?
Kapustę odciśnij ją z nadmiaru soku . W razie konieczności, jeśli jest bardzo kwaśna, dodatkowo przepłucz ją pod bieżącą wodą . Na koniec warzywo poszatkuj .
Moczenie grochu do tego przepisu nie jest konieczne . Ziarna rośliny przesyp do garnka i zalej wodą do przykrycia . Dodaj dużą szczyptę soli i gotuj groch przez ok. 60 minut . Często mieszaj zawartość garnka , aby uniknąć przypalenia.
Kapustę włóż do garnka i podlej niewielką ilością wody . Gotuj do miękkości przez ok. 20-25 minut . W czasie gotowania kontroluj ilość płynu w garnku i w razie potrzeby uzupełnij go .
Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę . Kiedy warzywo zrumieni się, dodaj do niego przyprawy oraz ugotowaną kapustę . Po ok. 10 minutach dołóż również groch . Całość podsmażaj przez kilka kolejnych minut .
Sprawdź smak potrawy, w razie konieczności dopraw solą i pieprzem . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj . Wigilijna kapusta bez moczenia grochu gotowa jest do podania. Wypróbuj nasz przepis na tradycyjny kulebiak . Łazanki z kapustą i grzybami to punk obowiązkowy podczas uroczystej wieczerzy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kiedy upiec makowiec na święta i jak go przechowywać, by zachował świeżość?
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama