Smakosze.pl Przepisy Koniec z moczeniem grochu do wigilijnej kapusty. Teraz wszyscy wolą inny patent
Canva / joannawnuk

Koniec z moczeniem grochu do wigilijnej kapusty. Teraz wszyscy wolą inny patent

21 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Przygotowanie wigilijnej kapusty z grochem jest nie lada wyzwaniem. Wszystko to przez moczenie grochu, które może zająć nawet całą noc. Znamy jednak 1 prosty trik, dzięki któremu można ten etap pominąć. Groch ugotuj w osolonej wodzie, a będzie miękki i pyszny już po 60 minutach.

Okazuje się, że moczenie grochu nie jest konieczne do przygotowania klasycznej świątecznej potrawy. Fakt ten ucieszy wszystkie osoby, którym zależy na zaoszczędzeniu czasu. W zapomnienie może też odejść problem fermentowania moczonego całą noc grochu. Już nigdy nie przygotujesz tego dania inaczej.

Przepis na kapustę bez moczenia grochu

Składniki:

  • 3/4 szklanki łuskanego grochu

  • 400 g kiszonej kapusty

  • 3 łyżki oleju

  • 1 średnia cebula

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 2 łyżeczki kminku

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować świąteczną potrawę bez moczenia grochu?

Kapustę odciśnij ją z nadmiaru soku . W razie konieczności, jeśli jest bardzo kwaśna, dodatkowo przepłucz ją pod bieżącą wodą . Na koniec warzywo poszatkuj .

Moczenie grochu do tego przepisu nie jest konieczne . Ziarna rośliny przesyp do garnka i zalej wodą do przykrycia . Dodaj dużą szczyptę soli i gotuj groch przez ok. 60 minut . Często mieszaj zawartość garnka , aby uniknąć przypalenia.

Kapustę włóż do garnka i podlej niewielką ilością wody . Gotuj do miękkości przez ok. 20-25 minut . W czasie gotowania kontroluj ilość płynu w garnku i w razie potrzeby uzupełnij go .

Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę . Kiedy warzywo zrumieni się, dodaj do niego przyprawy oraz ugotowaną kapustę . Po ok. 10 minutach dołóż również groch . Całość podsmażaj przez kilka kolejnych minut .

Sprawdź smak potrawy, w razie konieczności dopraw solą i pieprzem . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj . Wigilijna kapusta bez moczenia grochu gotowa jest do podania. Wypróbuj nasz przepis na tradycyjny kulebiak . Łazanki z kapustą i grzybami to punk obowiązkowy podczas uroczystej wieczerzy .

Canva / lisaaMC
Canva / lisaaMC

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy