Wegańskie panettone. Lekka włoska babka świąteczna bez jajek bije na głowę tradycyjne polskie wypieki
Włoska babka świąteczna jest puszysta i aromatyczna. Pełna kontrastów — z pysznie soczystym wnętrzem i chrupiącą otoczką — będzie stanowiła nie lada konkurencję dla popularnego keksa czy strucli owocowej. Przyrządzicie ją bez nabiału, więc spodoba się też weganom i alergikom. Pyszną i wizualnie zachwycającą włoską babkę świąteczną, czyli panettone, bez trudu przygotujecie w domowym zaciszu. Historia pochodzącego z Mediolanu deseru sięga XV wieku, lecz tradycja wypiekania go na Boże Narodzenie na dobre utrwaliła się dopiero w wieku XVIII. W oryginalnej wersji drożdżowy przysmak przyrządza się z dodatkiem jaj i jest pełen słodkich rodzynek oraz aromatycznej kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny.
Nasza wersja nie będzie jednak wymagała kurzego nabiału. Zastąpimy je zdrowym siemieniem lnianym. Zamiast mleka użyjemy też napoju roślinnego, a masło zamienimy na olej rzepakowy. Postawimy zatem na roślinne, proste składniki, a nasze panettone będzie wegańskie i bezlaktozowe.
Przepis na włoską babkę świąteczną panettone
Składniki:
30 g świeżych drożdży piekarniczych
85 g cukru + 2 łyżki cukru
375 ml napoju sojowego
15 ml oleju rzepakowego
420 g mąki pszennej typu 00
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki wrzątku
szczypta soli
70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 pomarańcza
50 g ulubionych orzechów np. włoskich lub laskowych
Dodatkowo:
1 łyżeczka syropu klonowego
2 łyżeczki gorącej wody
Jak przygotować włoską babkę świąteczną? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od zalania mielonego siemienia lnianego wrzątkiem. Odstawiamy je do napęcznienia. Napój sojowy delikatnie podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania.
Do większej miski kruszymy drożdże i zasypujemy je cukrem. Wlewamy 1/3 porcji podgrzanego roślinnego mleka, po czym wsypujemy jeszcze trochę mąki. Całość starannie mieszamy, a następnie przykrywamy naczynie i odstawiamy masę na kwadrans.
Pomarańczę sparzamy i wyciskamy z niej sok. Do pozostałego napoju sojowego dodajemy olej rzepakowy, napęczniałe siemię lniane, sól i świeży sok pomarańczowy.
Mokre składniki łączymy z zaczynem, a następnie wsypujemy mąkę pszenną. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je na godzinę do wyrastania.
Po tym czasie wsypujemy do masy bakalie, czyli posiekane orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiamy przez 2-3 minuty i odstawiamy jeszcze na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy tortownicę, układając w niej papier do pieczenia tak, aby uzyskać wysoki kołnierz — ciasto będzie intensywnie wyrastać. Umieszczamy w niej wyrośniętą masę na panetone i pozostawiamy jeszcze na 20-30 minut w ciepłym miejscu.
Włoską babkę świąteczną pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50-70 minut, uprzednio smarując jej wierzch mieszaniną wody i syropu klonowego. Przed wyjęciem z pieca sprawdzamy patyczkiem stan upieczenia. Podajemy po ostudzeniu. Panettone świetnie smakuje w towarzystwie kawy z roślinnym napojem lub owocowej herbaty.
Wskazówka: po 30 minutach pieczenia warto sprawdzić, czy wierzch ciasta nadmiernie się nie rumieni. Jeśli tak się dzieje, przykrywamy wypiek kawałkiem folii aluminiowej. Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na świąteczne desery. Spróbujcie koniecznie staropolskiego piernika siostry Anastazji. Być może skusi was także prosta receptura na aromatyczną szarlotkę korzenną.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie uwierzysz co Ewa Wachowicz dodaje do swoich pasztecików. Oprócz kapusty stawia na 1 dodatek
1 patent i rodzynki w serniku przenigdy nie opadną. Jest pilnie strzeżony przez cukierników
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama