Kiedy upiec makowiec na święta i jak go przechowywać, by zachował świeżość?
Makowiec zawijany jest tradycyjnym ciastem pieczonym na Boże Narodzenie. Delikatne ciasto drożdżowe i wilgotna, pełna smaku masa makowa są przepysznym połączeniem. Wiele osób zastanawia się, kiedy można upiec ciasto i jak je przechowywać, żeby w Święta smakowało jak świeże.
Ciasto drożdżowe na makową struclę przygotuj chwilę wcześniej, żeby zdążyło wyrosnąć i odpocząć przed pieczeniem. Po rozwałkowaniu masy na cienki placek i zawinięciu strucli, makowiec przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia. Dopiero wtedy wstaw do nagrzanego piekarnika.
Żeby masa makowa nie oddzielała się od ciasta i nie była sucha, koniecznie dodaj do niej płynny miód i pianę z białek. To skuteczny sposób na ciasto, które wychodzi za każdym razem. Mak ugotuj w mleku, następnie zmiel dwa lub nawet trzy razy w maszynce o drobnych oczkach.
Do masy makowej na makowiec dodaj orzechy włoskie, rodzynki, skórkę tartą z pomarańczy, suszoną żurawinę, morele, daktyle. Pod koniec wyrabiania masy makowej polecam dodać odrobinę ekstraktu migdałowego, który podkreśli smak. Na 500 g maku dodaj łącznie 150 g posiekanych, ulubionych bakalii. Efekt zachwyci każdego.
Kiedy upiec makowiec na Boże Narodzenie? Czy można mrozić ciasto?
Makowiec jest ciastem, które możesz upiec 2-3 dni przed świętami. Ciasto można przygotować jednak znacznie wcześniej, ponieważ można je zamrozić. Całkowicie ostudzony makowiec owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki. Rozmrażaj przez kilka godzin w temperaturze pokojowej.
Jeśli po świętach zostanie Ci makowiec, również możesz go zamrozić i wyjąć z zamrażarki wtedy, kiedy będziesz miała ochotę na coś słodkiego do kawy. Oczywiście rada ta dotyczy wyłącznie świeżo przyrządzonych ciast. Nie należy bowiem ponownie zamrażać raz rozmrożonego produktu.
Jak przechowywać makowiec po upieczeniu?
Jeśli upiekłaś makowiec kilka dni przed świętami, przełóż go na drewnianej desce i przykryj czystą ściereczką, żeby ciasto drożdżowe nie obsychało. Makowiec spokojnie może stać na blacie kuchennym, na stole lub na parapecie.
Makowca nie musisz przechowywać w lodówce. Bardzo ważne jest jednak przykrycie ciasta, bo łatwo obsycha. Makowiec możesz polukrować dopiero przed podaniem. Wtedy lukier zachowa ładny wygląd i doskonały smak.
Dlaczego w makowcu robi się dziura? Dowiedz się również, co zrobić, kiedy lukier na strucli nie chce zastygnąć. Jest na to skuteczny sposób.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodajesz do pierogów ruskich ziemniaki i twaróg? Postaw na jeszcze 1 składnik. Nie pożałujesz
Płuczesz kapustę kiszoną? Nigdy tak nie rób. Jest znacznie lepsze rozwiązanie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama