Smakosze.pl Porady Koniec z twardym masłem. Wystarczy trik ze słoikiem i zmięknie błyskawicznie
Canva / getty images

Koniec z twardym masłem. Wystarczy trik ze słoikiem i zmięknie błyskawicznie

4 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Twarde masło jest prawdziwym koszmarem w każdej kuchni. Nigdy nie chcę szybko zmięknąć w momencie, kiedy najbardziej go potrzebujemy. Na szczęście z naszym krótkim poradnikiem będziecie mogli na zawsze pożegnać ten problem. Wystarczy słoik i nieco wrzątku, aby zmiękczyć najbardziej oporną kostkę.

Masło jest ważnym składnikiem w życiu każdego kucharza

Masło w naszych kuchniach ma bardzo szerokie zastosowanie. Używamy go nie tylko na kanapki, ale również chociażby do wypieków. Nie raz zdarzy się jednak zapomnieć wyjąć je na czas z lodówki. Zamiast odkładać kulinarne plany na później, skorzystaj z tego prostego i skutecznego sposobu.

To szok co się dzieje w Biedronce, gdy nikt nie patrzy. Pracownica pokazała nagranie

Jak zmiękczyć masło za pomocą słoika?

Twarde masło już nigdy nie będzie problemem . Poniżej znajdziecie 1 prosty trik, który odmieni Wasze życie . Najlepiej stosować go w sytuacjach, gdy potrzebujemy niewielkiej porcji tłuszczu, np. do kanapek . Do zmiękczania większej ilości są inne, lepsze metody.

Ze zmarzniętej kostki masła odkrój potrzebną Ci porcję . Przełóż ją do miseczki lub na płaski talerzyk. W międzyczasie wstaw do zagotowania wodę . Wystarczy ok. 250 ml, czyli tyle, co objętość standardowej szklanki .

Zagotowaną wodę przelej do słoika lub szklanki . Poczekaj kilka minut, aby naczynie dobrze się nagrzało . Następnie wylej wodę, a ciepłym szkłem nakryj odkrojony kawałek masła . Po kilku minutach zmięknie i będzie idealnie nadawało się do smarowania .

Jakie są jeszcze sposoby na twarde masło?

Jeśli macie do zmiękczenia większą ilość masła możecie wykorzystać metodę opisaną poniżej . Różnica polega na tym, że nie rozgrzewamy słoika lub szklanki, a ceramiczną maselniczkę . Można użyć w tym celu gorącej wody lub np. piekarnika . Tłuszcz po włożeniu do ciepłej maselniczki zacznie szybko mięknąć .

Dobrym sposobem na zmiękczenie masła jest jego starcie na grubych oczkach . Dzięki temu tłuszcz podzieli się na niewielkie wałeczki . Z racji małych gabarytów zmiękną one znacznie szybciej, niż cała kostka w jednym kawałku. Sposób ten polecamy do mniejszych ilości produktu .

Dużą ilość masła, np. do ciasta zmiękczycie za pomocą miksera . Kostkę wystarczy pokroić w nieco mniejsze fragmenty i włożyć do misy urządzenia . Następnie odpalamy mikser i zaczynamy ucierać tłuszcz. Pod wpływem ciepła i tarcia odtaje od razu, a dodatkowo będzie gotowe do dodania do niego pozostałych składników z przepisu .

Dla osób nieposiadających miksera mamy inną radę . Masło możecie rozwałkować, lub utłuc za pomocą łyżki lub tłuczka . Sposób ten wymaga nieco siły i determinacji, jednak jest wyjątkowo skuteczny. Pamiętajcie, aby przed rozbijaniem zabezpieczyć tłuszcz za pomocą folii .

Odważni mogą spróbować roztopić masło w mikrofalówce . Wiąże się to z pewnym ryzykiem, gdyż urządzenie łatwo zamieni nasz produkt w kałużę . Aby tego uniknąć roztapiaj masło bardzo stopniowo, co i raz przekładając je na inny bok . Po ok. 2-3 minutach takiego traktowania powinno być gotowe do użycia . Jeśli kupujecie masło w  Lidlu, lepiej zwróćcie uwagę na ten ważny szczegół . W starciu masło kontra margaryna zapadł zaskakujący werdykt dietetyka .

chleb smarowany masłem.png
Canva / LarisaBozhikova
Z czym podawać wczesne ziemniaki? Panie z koła gospodyń stawiają na 1 dodatek
Nie wytrzymał i zaczął jeść schabowego na ulicy. Znalazł najlepszy bar mleczny
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy