Smakosze.pl

Screeny z kanału Wolsztyński Dom Kultury w Wolsztynie na YouTube

Z czym podawać wczesne ziemniaki? Panie z koła gospodyń stawiają na 1 dodatek

4 Maja 2023

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Ziemniaki są jednym z ulubionych warzyw Polaków. W sklepach można się już natknąć na wczesne bulwy. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Niałku Wielkim zdradziły, jaki jest najlepszy dodatek to młodych ziemniaków. Mowa oczywiście o gziku. Jak go przygotować wedle tradycyjnego przepisu?

Wczesne ziemniaki? Tylko z gzikiem!

Przepyszne wczesne ziemniaki cieszą się sporą popularnością. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Na YouTube na kanale Wolsztyński Dom Kultury w Wolsztynie, można natknąć się na nagranie, w którym gospodynie tłumaczą jak przygotować najlepszy dodatek do młodych ziemniaków. Właśnie z tego filmu pochodzą zdjęcia użyte powyżej.

Pyry z gzikiem to absolutny klasyk, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Warto wiedzieć jak przygotować go w tradycyjny sposób. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Niałku Wielkim podzieliły się swoim przepisem. Jeden dodatek zaskoczy każdego.

niezwykła metamorfoza Olafa Lubaszenki po diecie

Wyeliminował z diety tylko 1 składnik. Dzięki temu Olaf Lubaszenko schudł 80 kg

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować tradycyjne pyry z gzikiem?

Składniki:
  • wczesne ziemniaki
  • 250 g twarogu
  • ok 100 ml mleka
  • ok 100 ml śmietany
  • szczypiorek
  • cebula
  • olej lniany
  • sól

Wśród składników zaskoczenie może wywołać olej lniany. Najlepiej sprawdzi się ten z pierwszego tłoczenia. Pani z Koła Gospodyń przyznała, że dawniej używała oleju rzepakowego, jednak teściowa przekonała ją do używania lnianego odpowiednika, który charakteryzuje się lekką goryczką.

Tradycyjny gzik krok po kroku

Na początku musimy urobić twaróg. Mieszamy go z mlekiem i śmietanką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość doprawiamy solą w trakcie mieszania. Dodajemy tyle mleka i śmietany ile uznamy za słuszne. Najważniejsze jest to, żeby gzik nie był zbyt ciekły.

Kiedy nasz gzik jest już gotowy, posypujemy go posiekanym szczypiorkiem i cebulą, a na koniec polewamy odrobiną oleju lnianego. Na talerz wykładamy również wczesne ziemniaki. Oczywiście należy ugotować je w mundurkach. Panie z Koła Gospodyń polecają użycie parownika, jednak równie dobrze sprawdzi się ten patent .

Tak przygotowany wiosenny specjał rodem z Wielkopolski zasmakuje każdemu. Gospodynie polecają podawać do pyr z gzikiem kawę zbożową. Koniecznie wypróbuj także przepis na młode ziemniaki jak z ogniska .

Pyry z gzikiem rodem z Wielkopolski

zaplanowana komunia w restauracji

Zapłacili restauracji za przyjęcie komunijne. Gdy tam poszli zaczął się koszmar

CZYTAJ DALEJ
Najlepszy kotlet schabowy

Nie wytrzymał i zaczął jeść schabowego na ulicy. Znalazł najlepszy bar mleczny

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >