Smakosze.pl Przepisy Koniec ze smażeniem i pieczeniem. Najlepsze i najzdrowsze kotlety mielone przygotujesz inaczej
Canva / Mallivan

Koniec ze smażeniem i pieczeniem. Najlepsze i najzdrowsze kotlety mielone przygotujesz inaczej

9 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Znamy wyjątkowy sposób na kotlety mielone. Mięso wychodzi delikatne, mięciutkie i lekkostrawne. Zapomnij o smażeniu i pieczeniu kotletów. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakują przyrządzone na parze.

Kotlety mielone na parze mają same zalety

Kotlety mielone na parze doceni wiele osób. Zachwycą się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Danie doskonale zda egzamin w roli posiłku dietetycznego. Pod względem smaku zaś niczego im nie brakuje.

Kotlety mielone przed przygotowaniem na parze wymagają godziny chłodzenia. Dzięki temu masa dobrze się zwiąże i nie rozpadnie podczas gotowania. Zaplanuj dodatkowy postój w lodówce przy przygotowaniu tego obiadu. Ten czas możesz zagospodarować na pozostałe kuchenne czynności.

Chwycił za paprykę i dał wszystkim cenną lekcję. Mało kto ma pojęcie

Przepis na zdrowe i pyszne kotlety mielone na parze

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić delikatne kotlety mielone gotowane na parze?

Mięso z indyka do kotletów mielonych przełóż do dużej miski . Cebulę wraz z marchewką obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki . Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa dodaj do mięsa .

Do składników na kotlety mielone dołóż kaszę manną i jajko . Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dorzuć też posiekany drobno koperek . Wszystko starannie wyrób na jednolitą masę .

Z mięsa wraz z dodatkami formuj niewielkie kotlety . Całą partię rozłóż na talerzu. Przykryj talerz folią i wstaw na 60 minut do lodówki .

Po upływie tego czasu wyjmij kotlety mielone z lodówki . Gotuj je na parze przez ok. 20 minut . Po ugotowaniu rozłóż na talerze i podawaj z dowolnymi dodatkami . Kotlety mielone na parze najlepiej smakują świeżo po przyrządzeniu .

Strzelczyk wziął suche bułki i je pokroił. W chwilę zrobił pyszny obiad za grosze
Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Najlepsze kucharki tylko tak robią puszyste racuchy
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy