Strzelczyk wziął suche bułki i je pokroił. W chwilę zrobił pyszny obiad za grosze
Ile pieniędzy musisz wydać, aby przygotować pożywne danie? Tomasz Strzelczyk udowadnia, że potrafi ugotować dosłownie coś z niczego. Weź czerstwe pieczywo, kiszoną kapustę i kilka prostych dodatków. Z prostymi wskazówkami uwielbianego kucharza zamienisz je w tani obiad, będący jednocześnie pełnoprawnym posiłkiem.
Tani obiad Tomasza Strzelczyka podbija internet
Tomasz Strzelczyk znany jest z pysznych i niedrogich w realizacji pomysłów. Tym razem przebił jednak sam siebie. Jego tani obiad w postaci knedli z suchych bułek i kiszonej kapusty wprost odbiera mowę. Nikt nie uwierzy, że z tak prostych składników można przygotować coś tak wybornego w smaku.
Bigos wyszedł za kwaśny? Kucharze ratują go szczyptą tego składnikaPrzepis na tani obiad pomysłu Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 4 duże czerstwe kajzerki
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szczypta suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- boczek wędzony
- cebula
- masło do smażenia
Smakowite knedle czyli tani obiad krok po kroku
Kiszoną kapustę do taniego obiadu posiekaj i przełóż do niewielkiego garnka. Dolej do niej odrobinę wody. Dołóż 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Warzywo gotuj na małym ogniu, aż stanie się miękkie.
Czerstwe kajzerki pokrój w cienkie plastry. Następnie przełóż je do miski. Bułki zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Powinno to zająć ok. 20 minut.
W międzyczasie przygotuj kolejny składnik taniego obiadu. 1 cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż ją na patelni na dobrze rozgrzanym maśle. Powinna ładnie się zrumienić.
Z ugotowanej miękkiej kapusty wyjmij przyprawy i dodaj warzywo do pulpy z namoczonych kajzerek. Do składników dorzuć podsmażona cebulę, wszystko razem wymieszaj. Następnie do masy wbij 2 całe jajka, dopraw ją tymiankiem, solą i pieprzem. Całość wyrób do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z przygotowanego ciasta zacznij formować niewielkie knedle na tani obiad. Czynnosć powtarzaj do momentu wykorzystania wszystkich składników. W międzyczasie w garnku nastaw wodę do gotowania. Dodaj do niej sporą szczyptę soli.
Knedle z bułek i kapusty wrzuć na wrzątek i gotuj przez ok. 15-20 minut. W międzyczasie przygotuj okrasę do taniego obiadu. Boczek oraz cebulę pokrój w sporą kostkę i podsmaż oba składniki na rumiano na dobrze rozgrzanej patelni.
Tani obiad w postaci knedli wyłów z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Porcje układaj na przygotowanych talerzach. Danie podawaj razem z okrasą z boczku i cebuli. Najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Nie uwierzysz, jaką alternatywę zaproponował Strzelczyk dla gołąbków. Klasyczne knedle z nieco mniej klasycznym nadzieniem znajdziesz w tym przepisie.
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA