Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Chwycił za paprykę i dał wszystkim cenną lekcję. Mało kto ma pojęcie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.03.2023 14:25

Chwycił za paprykę i dał wszystkim cenną lekcję. Mało kto ma pojęcie

Kucharz Maciej kroi paprykę jak mistrz
Screen z filmu na kanale YouTube Kucharz Maciej

Czy da się źle pokroić paprykę? Raczej nie, ale zawsze można zrobić to lepiej. Kucharz Maciej zdradził niezwykle skuteczny patent na to warzywo. Okazuje się, że krojenie papryki najskuteczniejsze jest skórą do dołu.

Krojenie papryki? Całe życie robisz to źle

Kucharz Maciej to popularny bywalec na TikToku. Chętnie dzieli się swoją wiedzą i umiejętnościami z fanami. Nie szczędzi też przy tym dwuznacznych uwag i komentarzy. Dziś dowiemy się od niego, jak przeprowadzić krojenie papryki.

Wsyp 3 opakowania do piany. Biszkopt jeszcze nigdy nie był tak miękki i puszysty

Jak prawidłowo kroić paprykę?

Krojenie papryki wydaje się banalną sprawą. Oczyszcza się warzywo i dzieli na mniejsze kawałki. Jak pokazuje kucharz a TikToka nawet tak prostą czynność można ulepszyć. Większość ludzi nigdy by na to nie wpadła.

Paprykę najlepiej kroić trzymając ja skórą do dołu. Nóż zagłębiamy w miąższ warzywa i prowadzimy gładkimi, podłużnymi ruchami. Wystarczy kilka chwil i zgrabna kostka lub słupki są w pełni gotowe. Czemu strona krojenia warzywa ma aż takie znaczenie?

Skórka papryki jest dość twarda i przede wszystkim śliska. Łatwo na niej stracić panowanie nad ostrzem. Chwila nieuwagi, a nóż ześlizgnie się. W skrajnych sytuacjach grozi to nawet skaleczeniem.

Jak jeszcze bardziej usprawnić krojenie papryki?

Papryki, jak wiadomo, nie kroimy w całości. Należy w niej usunąć ogonek oraz gniazdo nasienne z pestkami. Jest najbardziej żmudna i niewdzięczna część przygotowania warzywa. Kucharz Maciej i na to ma swój sposób.

Paprykę połóż na boku i przytrzymaj dłonią. Odkrój od niej czubek z ogonkiem oraz spód. Następnie zgrabnym sprawnym ruchem odetnij gniazdo z pestkami od słodkiej części warzywa. Z wyglądu przypomina to nieco obieranie jabłka.

Szybkie i bezpieczne szatkowanie też nie jest żadnym problemem dla Kucharza Macieja. Dłoń trzymającą paprykę ułóż w charakterystyczny kształt na wzór szponu. Górna- bezpieczna część głowni ślizga się wtedy po knykciach, trzymając ostrze z dala od naszych drogocennych opuszek. Odrobina praktyki i możemy kroić warzywa jak zawodowiec. Warto sprawdzić, co odkroić z sałaty i dlaczego. Już nigdy nie zapłaczesz nad szatkowaną cebulą.

Źródło: TikTok @kucharzmaciej