Smakosze.pl Przepisy Tradycyjny przepis na kopytka
Pixabay/tookapic

Tradycyjny przepis na kopytka

13 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kopytka zachwycają przede wszystkim licznymi możliwościami podania. Wspaniale smakują praktycznie bez żadnych dodatków, z samą solą i masłem - świetnie sprawdzają się też jako dodatek sam w sobie, który podawany jest do gulaszy czy mięs.

Niestety, gotowe kopytka dostępne w sklepach nie są tak dobre, jak te przygotowane samodzielnie. Jeśli masz ochotę powrócić we wspomnieniach do czasów dzieciństwa, kiedy jedzenie na stole pojawiało się dzięki babci, spróbuj sporządzić kopytka wedle poniższej receptury.

Kopytka jak dawniej

Najważniejszą zasadą gotowania kopytek, jest wrzucanie ich partiami do gotującej się wody. Wymagają one bowiem sporej energii cieplnej, która przy zbyt wielu kopytkach, nie byłaby transferowana w optymalny sposób. Sumarycznie, wrzucanie ich po kilka sztuk sprawi, że ugotują się szybciej, niż włożenie wszystkich na raz.

Warto również mieszać je co kilka chwil - dzięki temu uchronisz je zarówno od zlepienia się w jedną zbitą masę, jak i przywarcia do ścianek garnka. Woda oczywiście musi być słona jak na makaron, co spowoduje, że ciasto nie straci smaku.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy jak Anna Lewandowska gotowała dla swojego męża w przeszłości. W tym tekście z kolei zdradzamy sposoby na zrobienie krokietów tak, aby te nie pękały.

Przepis na pyszne kopytka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 jajko

  • 300 gramów mąki pszennej

  • pół łyżeczki soli

Zacznij od dokładnego umycia i obrania ziemniaków. Pokrój je w mniejsze, aczkolwiek równe kawałki - dzięki temu znacznie skrócisz czas potrzebny do ich ugotowania. Wrzuć je do wody i gotuj, aż wbijany widelec będzie wchodził w nie bez oporu.

Ostudź kartofle, wrzuć je do miski, dodaj mąkę, jajko oraz sól. Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Gdy będzie się zbytnio lepić, dosyp więcej mąki. Na stolnicę z mąka wyłóż ciasto i uformuj z niego wałki o średnicy 2 cm. Przy użycia noża pokrój je na 2 cm kawałki.

Kopytka gotuj we wrzącej i osolonej wodzie partiami. Po około 5-6 minutach od wypłynięcia, kopytka są gotowe. Wykładaj je na sitko. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak parmezan czy masło z czosnkiem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy