Jakubiak nie robi kopytek z ziemniaków. Używa niezwykle aromatycznego składnika
Delikatne kopytka skuszą niejednego smakosza. Tomasz Jakubiak zaproponował przygotowanie ich z bryndzy. Smakowitego sera używa nie w charakterze dodatku, lecz zamiast ziemniaków. Kluski wychodzą kremowe i smakowite. Spróbujecie?
Proste i wyjątkowo smaczne kopytka z bryndzy będą idealnym dodatkiem do niejednego obiadu. Doskonale sprawdzą się też jako samodzielne danie w towarzystwie warzyw czy grzybów. Receptura Jakubiaka jest prosta — z pewnością was zachwyci.
Przepis na kopytka z bryndzy Tomasza Jakubiaka
Składniki:
-
25 dag bryndzy
-
25 dag mąki pszennej
-
1 małe jajko
-
1 łyżeczka majeranku świeżego lub suszonego
-
sól
Jak zrobić kopytka z bryndzy? Przepis Jakubiaka jest niezawodny
Bryndzę przekładamy do miski, rozdrabniamy ją i łączymy z jajkiem. Dodajemy posiekany majeranek oraz przesianą przez sito mąkę pszenną. Zagniatamy ciasto na kopytka.
Gdy będzie jednolite, a jednocześnie wciąż będzie się lekko przyklejało do dłoni, formujemy z niego niezbyt grube wałeczki. Każdy z nich kroimy na kluski o szerokości około 1,5 cm.
Kopytka gotujemy wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy do mięs lub z sosami np. z grzybowym . Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na inne kluski. Polecamy jesienne kopytka z dyni . Będą świetne także na słodko. Spróbujecie także smacznych i kultowych szarych kluch .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Na jakim mięsie najlepiej ugotować zupę ogórkową? Pełny smak i pożywność gwarantowane
-
Jak zrobić domową kostkę rosołową? Wygrywa z kupną smakiem, składem i ceną
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama