Smakosze.pl Restauracje Koszmarne zachowania klientów w restauracjach
canva/MNstudio

Koszmarne zachowania klientów w restauracjach

20 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Praca w restauracji potrafi nieźle popalić, szczególnie tym pracownikom, którzy mają stały kontakt z klientami. Niektórzy goście potrafią nawet niegrzecznie pstrykać palcami na kelnerów, aby ci do nich podeszli. Redakcja Onetu zapytała się pracowników gastronomii, jak wygląda ich praca - niektóre z relacji potrafią podnieść ciśnienie.

Restauracje odwiedzają każdego dnia najróżniejsi ludzie. Większość z nich jest oczywiście miła i uprzejma - wiedzą, jak ciężka jest praca w gastronomii.

Niektórzy jednak całkowicie ignorują zasady dobrego wychowania i za nic mają wysiłek wkładany w to, aby ich jedzenie i obsługa były najwyższej jakości. Takie osoby są największą zmorą kelnerów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pstrykanie palcami to codzienność w restauracjach

Ola, jedna z rozmówczyń Onetu, pracowała przy Rynku Głównym w Krakowie w jednej z bardzo popularnych wśród turystów restauracji. Jej wspomnienia pełne są klientów, którzy traktowali kelnerów "na wyłączność".

- Zdarzało się, że pstrykali palcami. Odpryskiwałam, wtedy byli bezradni. Staraliśmy się podchodzić do takich gości z dystansem. W miarę możliwości oczywiście - tłumaczy Ola.

Inna pracownica opowiada, że w celu "ukarania" niesfornych gości, po prostu nie podchodziła do ich stolika. Reagowała dopiero wtedy, gdy ci zrozumieli swój błąd i zaczynali odzywać się w miły sposób.

Nigdy nie zdradzaj swojego imienia

Kasia, która pracowała przez rok w modnej okolicy warszawskiej Pragi, wspomina, jak pewnego dnia do jej lokalu wszedł klient, który natychmiast zapytał się jej o imię. Dziewczyna z początku była zadowolona, lecz po chwili zrzedła jej mina.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , z którego dowiesz się, dlaczego ceny w restauracjach ostatnio drożeją. W tym tekście przekazujemy smutne wieści o śmierci jednego z najbardziej znanych kucharzy.

Pan od razu zapytał mnie, jak mam na imię. Byłam świeżym pracownikiem, więc zadowolona, że klient chce nawiązać taką relację, odpowiedziałam. Był to wielki błąd. Z każdym kieliszkiem wódki, mężczyzna głośniej, przez całą salę, wołał mnie po imieniu - wyjawiła Onetowi Kasia.

Kelner

Źródło: canva/JackF, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy