Jak zrobić rogale świętomarcińskie?
Rogal świętomarciński to znana w całej Polsce tradycja rodem prosto z Poznania. Wyjątkowy smak tego wypieku zapewnia biały mak, którym jest on wypełniony. Wypróbujcie ponad 150-letnią recepturę i cieszcie się nim w domowym zaciszu.
Przygotowanie deseru prosto z Wielkopolski jest czasochłonne, ale efekt końcowy wart jest podjęcia trudu. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji sięgnąć po jedzony 11 listopada przysmak regionalny — koniecznie to nadróbcie. Delektujcie się nim jednak z rozwagą — każdy rogal zawiera bowiem około 1000 kalorii.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na tradycyjne rogale świętomarcińskie
Przygotujcie poniższe składniki, ciepłe mleko, gotowy lukier lub ulubioną polewę oraz dodatkową porcję mielonych migdałów i skórki pomarańczowej do posypania wypieków
Składniki na ciasto półfrancuskie:
4 szklanki mąki pszennej
opakowanie drożdży instant
1 jajo
1 szklanka ciepłego mleka
pół laski wanilii
3 łyżki cukru
szczypta soli
200 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
300 g białego maku
150 g łuskanych orzechów włoskich
100 g masy marcepanowej
¾ szklanki cukru pudru
5 łyżek zmielonych migdałów
1 jajo
1 łyżka miodu
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
70 g suszonych fig
70 g suszonych daktyli
4 podłużne pokruszone biszkopty
3 łyżki śmietany kremówki
Przygotowanie rogali świętomarcińskich:
W dużej misce umieszczamy mąkę, drożdże i cukier. Mieszamy i dodajemy sól. Z laski wanilii usuwamy nasiona i dodajemy ja do ciepłego mleka. Również mieszamy, a następnie dodajemy masę do mąki.
Ugniatamy, aż składniki się połączą, po czym dodajemy 2 łyżki rozpuszczonego masła i ponownie zagniatamy. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 30 × 15 cm. Smarujemy go cienką warstwą masła, a następnie składamy na pół tak, aby masło znalazło się w środku.
Ponownie rozwałkowujemy, a następnie umieszczamy ciasto w lodówce. Chłodzimy przez około 45 minut. Czynność powtarzamy jeszcze co najmniej 3 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu ciasto przykrywamy folią spożywczą i trzymamy w lodówce minimum 4 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mak, orzechy i figi umieszczamy w miseczce, a następnie zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Odsączamy na gęstym sicie, mak możemy odsączyć również przez gazę. Całość mielimy wraz z daktylami, korzystając z maszynki o drobnym sitku.
Marcepan miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem, a następnie powoli dodajemy kolejne części masy makowej. Wsypujemy pokruszone biszkopty i drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z resztą nadzienia. Żółtka łączymy z mlekiem i odstawiamy na bok.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i odstawiamy na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 60 × 30 cm i kroimy je na małe prostokąty. Układamy na nich nadzienie i zawijamy.
Gotowe rogale układamy w dość dużych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch rogali smarujemy roztrzepanym z mlekiem jajem i wstawiamy blachę do piekarnika.
Pieczemy około 25 minut, aż rogale będą mocno zarumienione. Po ostudzeniu dekorujemy je lukrem lub polewą i posypujemy posiekanymi migdałami oraz skórką pomarańczową.
Polecamy też inne pyszne desery. Z makiem wyczarujesz pyszny torcik z dodatkiem mascarpone i brzoskwiń. Być może zainteresuje cię też nasz przepis na obłędny lukier, idealny do domowych pączków.
Źródło zdjęcia: canva/ Dar1930
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: puls.edu, claudia