Najlepszy przepis na aromatyczne kotlety ziemniaczane
Smakowite kotlety z ziemniaków potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy szybko wyczyszczą z nich talerze. Przepis na kotlety w tej wyjątkowym wydaniu jest banalnie prosty.
Kotlety z ziemniaków zaskoczą domowników
Nie da się ukryć, że kotlety często goszczą na naszych stołach. Niedawno przedstawialiśmy recepturę na przysmak w musztardowo-ketchupowej marynacie . Dziś sięgniemy po specjał, który można przygotować z ziemniaków po obiedzie.
Wyborne kotlety z ziemniaków zawdzięczają swój niecodzienny smak dodatkowi dwóch przypraw. Mowa o curry i kurkumie . Właśnie dzięki nim kotlety są pokusą nie do odparcia. Obok nich znajdziemy produkty, które większość z nas ma we własnej kuchni.
Kotlety w tej niecodziennej odsłonie są bardzo proste w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem. Nawet osoby, które na co dzień unikają kulinarnych aktywności, nie będą miały problemów . Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
300 g ugotowanych ziemniaków
-
10 g curry
-
3 g kurkumy
-
30 ml oliwy
-
cebula
-
3 ząbki czosnku
-
30 g posiekanej natki pietruszki
-
15 g posiekanego koperku
-
jajko
-
bułka tarta
-
masło klarowane
(Canva.com / Timolina)
Ziemniaczane kotlety smakują obłędnie
Kotlety w znacznej mierze składają się z ziemniaków. Najlepiej wykorzystać bulwy, których nie daliśmy razy zjeść podczas obiadu. Na początku ziemniaki ubijamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie .
W trakcie smażenia cebulę wzbogacamy o wyciśnięte ząbki czosnku, curry oraz kurkumę. Po przestygnięciu dodajemy wszystko do naszych ziemniaków. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Całość wzbogacamy o posiekaną pietruszkę, koperek, cztery łyżki bułki tartej, odrobinę soli i pieprzu .
Do masy dodajemy jajko i wszystko starannie mieszamy. Baza na kotlety powinna być jednolita . Formujemy z niej owalne placuszki, które obtaczamy w bułce tartej. Wykładamy je na rozgrzane masło. Kotlety ziemniaczane smażymy z każdej strony na złocisty kolor.
Przeważnie każda ze stron potrzebuje około 4 minut. Po tym czasie nasze kotlety powinny już być gotowe. Warto zaserwować ją z dobrą surówką. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na smakołyk na bazie buraków . Kotlety ziemniaczane możemy również wzbogacić o groszek konserwowy lub kukurydzę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kwestia Smaku