Kotlety schabowe
YouTube / kanał: Zrób to smacznie / kadr z materiału

Przepis na kotlety schabowe w musztardowo - ketchupowej marynacie

Nawet doskonale znane kotlety schabowe mogą stać się nie lada zaskoczeniem. Wyjątkowa marynata w niezwykły sposób poprawia ich smak i konsystencję. Schab już po chwili namaczania staje się soczysty i kruchy, a panierka doskonale przylega do jego powierzchni. Kto by pomyślał, że takie cuda można stworzyć ze zwykłego ketchupu?

Zwykłe kotlety schabowe ci się przejadły i z utęsknieniem czekasz na odmianę? Przybywamy na ratunek z genialną recepturą na schabowe w niezwykłej marynacie. Wyborny obiad nie musi być trudny czy skomplikowany, a wiemy, że prostota w kuchni jest najważniejsza.

Marynata do schabu z ketchupu i musztardy to jedno z najlepszych, prostych połączeń, które natychmiast dodają smaku i charaktery. Wyraziste smaki sosów błyskawicznie przechodzą w głąb mięsa i sprawiają, że nie sposób mu się oprzeć.

Kotlety schabowe lepsze niż kiedykolwiek

Nie tylko odpowiednia marynata pozwoli nam poprawić smak schabowych. Genialnym trickiem na niepowtarzalne kotlety jest zapieczenie ich z ulubionymi dodatkami. Naszym ukochanym połączeniem są pieczarki oraz żółty ser. Recepturę na takie kotlety znajdziesz na kanale Zrób to smacznie na platformie YouTube, z którego to pochodzi apetyczne zdjęcie z naszego artykułu.

Nieco bardziej kontrowersyjnym połączeniem jest ananas i ser. Jeszcze kilka lat temu takie kotlety były hitem wszelkich wesel, komunii i rodzinnym imprez. Zapiekane kotlety schabowe wybornie smakują z frytkami i prostymi surówkami.

Czego lepiej nie robić po obfitym obiedzie?Czego lepiej nie robić po obfitym obiedzie?Czytaj dalej

Pamiętajmy, że niezależnie od dodatków, najważniejsza jest doskonała jakość mięsa, którego użyjemy. Schab najlepiej kupić w małym sklepie mięsnym, a nie w markecie. Zdecydowanie pyszniejsze potrawy wyjdą ze schabu w kawałku niż już pokrojonego. O tym, jak sprawdzać jakość mięsa pisaliśmy niedawno.

Przepis na kotlety schabowe w marynacie z ketchupu i musztardy

Potrzebujesz:

  • 5 plastrów schabu
  • 3-4 jajka
  • sól
  • mąka
  • pieprz
  • bułka tarta
  • ew. pieczarki oraz ser

Do marynaty:

  • 5 łyżek oleju
  • majeranek i czosnek granulowany - około łyżeczka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • nieco oregano
  • 1 łyżeczka przyprawy do schabu

W niewielkiej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Pokrojony w plastry schab rozbijamy na cienko i układamy w marynacie i sprawdzamy, czy pokrywa dokładnie całą powierzchnię mięsa. Schab w marynacie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie wyjmujemy mięso i obtaczamy w mące. Jajka rozbełtujemy na spójną masę i solimy. Schab obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy solidną ilość oleju bądź smalcu.

Kotlety wykładamy na patelnię i smażymy po kilka minut z każdej strony. Odsączamy nadmiar tłuszczu. W tym momencie możemy kotlety albo podać, albo zapiec z dodatkiem podsmażonych pieczarek i sera. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł