Przepis na kotlety schabowe w musztardowo - ketchupowej marynacie
Zwykłe kotlety schabowe ci się przejadły i z utęsknieniem czekasz na odmianę? Przybywamy na ratunek z genialną recepturą na schabowe w niezwykłej marynacie. Wyborny obiad nie musi być trudny czy skomplikowany, a wiemy, że prostota w kuchni jest najważniejsza.
Marynata do schabu z ketchupu i musztardy to jedno z najlepszych, prostych połączeń, które natychmiast dodają smaku i charaktery. Wyraziste smaki sosów błyskawicznie przechodzą w głąb mięsa i sprawiają, że nie sposób mu się oprzeć.
Kotlety schabowe lepsze niż kiedykolwiek
Nie tylko odpowiednia marynata pozwoli nam poprawić smak schabowych. Genialnym trickiem na niepowtarzalne kotlety jest zapieczenie ich z ulubionymi dodatkami. Naszym ukochanym połączeniem są pieczarki oraz żółty ser. Recepturę na takie kotlety znajdziesz na kanale Zrób to smacznie na platformie YouTube, z którego to pochodzi apetyczne zdjęcie z naszego artykułu.
Nieco bardziej kontrowersyjnym połączeniem jest ananas i ser. Jeszcze kilka lat temu takie kotlety były hitem wszelkich wesel, komunii i rodzinnym imprez. Zapiekane kotlety schabowe wybornie smakują z frytkami i prostymi surówkami.
Pamiętajmy, że niezależnie od dodatków, najważniejsza jest doskonała jakość mięsa, którego użyjemy. Schab najlepiej kupić w małym sklepie mięsnym, a nie w markecie. Zdecydowanie pyszniejsze potrawy wyjdą ze schabu w kawałku niż już pokrojonego. O tym, jak sprawdzać jakość mięsa pisaliśmy niedawno.
Przepis na kotlety schabowe w marynacie z ketchupu i musztardy
Potrzebujesz:
5 plastrów schabu
3-4 jajka
sól
mąka
pieprz
bułka tarta
ew. pieczarki oraz ser
Do marynaty:
5 łyżek oleju
majeranek i czosnek granulowany - około łyżeczka
3 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
2 łyżki ketchupu
nieco oregano
1 łyżeczka przyprawy do schabu
W niewielkiej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Pokrojony w plastry schab rozbijamy na cienko i układamy w marynacie i sprawdzamy, czy pokrywa dokładnie całą powierzchnię mięsa. Schab w marynacie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie wyjmujemy mięso i obtaczamy w mące. Jajka rozbełtujemy na spójną masę i solimy. Schab obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy solidną ilość oleju bądź smalcu.
Kotlety wykładamy na patelnię i smażymy po kilka minut z każdej strony. Odsączamy nadmiar tłuszczu. W tym momencie możemy kotlety albo podać, albo zapiec z dodatkiem podsmażonych pieczarek i sera. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy
undefined