Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kotlety schabowe w musztardowo - ketchupowej marynacie
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 06.03.2021 01:00

Przepis na kotlety schabowe w musztardowo - ketchupowej marynacie

Kotlety schabowe
YouTube / kanał: Zrób to smacznie / kadr z materiału

Zwykłe kotlety schabowe ci się przejadły i z utęsknieniem czekasz na odmianę? Przybywamy na ratunek z genialną recepturą na schabowe w niezwykłej marynacie. Wyborny obiad nie musi być trudny czy skomplikowany, a wiemy, że prostota w kuchni jest najważniejsza.

Marynata do schabu z ketchupu i musztardy to jedno z najlepszych, prostych połączeń, które natychmiast dodają smaku i charaktery. Wyraziste smaki sosów błyskawicznie przechodzą w głąb mięsa i sprawiają, że nie sposób mu się oprzeć.

Kotlety schabowe lepsze niż kiedykolwiek

Nie tylko odpowiednia marynata pozwoli nam poprawić smak schabowych. Genialnym trickiem na niepowtarzalne kotlety jest zapieczenie ich z ulubionymi dodatkami. Naszym ukochanym połączeniem są pieczarki oraz żółty ser. Recepturę na takie kotlety znajdziesz na kanale Zrób to smacznie na platformie YouTube, z którego to pochodzi apetyczne zdjęcie z naszego artykułu. 

Nieco bardziej kontrowersyjnym połączeniem jest ananas i ser. Jeszcze kilka lat temu takie kotlety były hitem wszelkich wesel, komunii i rodzinnym imprez. Zapiekane kotlety schabowe wybornie smakują z frytkami i prostymi surówkami.

Pamiętajmy, że niezależnie od dodatków, najważniejsza jest doskonała jakość mięsa, którego użyjemy. Schab najlepiej kupić w małym sklepie mięsnym, a nie w markecie. Zdecydowanie pyszniejsze potrawy wyjdą ze schabu w kawałku niż już pokrojonego. O tym, jak sprawdzać jakość mięsa pisaliśmy niedawno.

Przepis na kotlety schabowe w marynacie z ketchupu i musztardy

Potrzebujesz:

  • 5 plastrów schabu

  • 3-4 jajka

  • sól 

  • mąka

  • pieprz

  • bułka tarta

  • ew. pieczarki oraz ser

Do marynaty:

  • 5 łyżek oleju

  • majeranek i czosnek granulowany - około łyżeczka

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka musztardy

  • 2 łyżki ketchupu

  • nieco oregano

  • 1 łyżeczka przyprawy do schabu

W niewielkiej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Pokrojony w plastry schab rozbijamy na cienko i układamy w marynacie i sprawdzamy, czy pokrywa dokładnie całą powierzchnię mięsa. Schab w marynacie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie wyjmujemy mięso i obtaczamy w mące. Jajka rozbełtujemy na spójną masę i solimy. Schab obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy solidną ilość oleju bądź smalcu. 

Kotlety wykładamy na patelnię i smażymy po kilka minut z każdej strony. Odsączamy nadmiar tłuszczu. W tym momencie możemy kotlety albo podać, albo zapiec z dodatkiem podsmażonych pieczarek i sera. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined