Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka
Kotlety devolay z fetą i szpinakiem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Przygotujesz je z kilku podstawowych składników, a wszyscy będą zachwyceni. Roladki z kurczaka będą również idealnym daniem podczas świąt i większych uroczystości. Smakują wyśmienicie i wyglądają elegancko.
Klasyczne kotlety devolay przygotowywane są wyłącznie z masłem. Ten smak możemy jednak urozmaicić i stworzyć jeszcze lepsze roladki z kurczaka, które posmakują całej rodzinie i każdy będzie prosił o dokładkę. Farsz przygotowany z sera feta i szpinaku oczaruje wszystkich.
Do roladek z kurczaka dodajmy również niewielką ilość masła, które delikatnie wyleje się z przekrojonego mięsa. Do farszu, oprócz fety i szpinaku, dodajmy solidną porcję czosnku, który jest niezbędnym dodatkiem do mrożonych, zielonych liści.
Kotlety devolay z fetą i szpinakiem smażmy na maśle klarowanym lub oleju. Tłuszcz musi być mocno rozgrzany. Jeśli dolewamy olej, najpierw wyjmijmy mięso z patelni. Olej i masło muszą być mocno rozgrzane, inaczej roladki opiją się tłuszczem i nie będą tak smaczne.
Kotlety devolay z pysznym dodatkiem. Roladki z kurczaka z fetą i szpinakiem są proste i wyśmienite
Składniki na 4 roladki:
-
podwójna, duża pierś z kurczaka
-
3 duże ząbki czosnku
-
ok. 200 g mrożonego szpinaku
-
150 g sera feta
-
sól, pieprz
-
4 plasterki masła
-
masło klarowane lub olej do smażenia
-
jajko i bułka tarta do panierowania
Jak zrobić wyśmienite roladki z kurczaka z serem feta i szpinakiem?
Mięso umyj, oczyść, przekrój i rozbij tłuczkiem na cztery cienkie kotlety, oprósz je solą, pieprzem, odstaw.
Zeszklij posiekany drobno czosnek, następnie dodaj szpinak i smaż przez kilka minut, aż się rozmrozi i zagrzeje, następnie dodaj pokrojony ser feta, mieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem, odstaw do przestudzenia.
Na każdy rozbity kolet wyłóż farsz, dodaj plasterek masła i zawiń, aby powstały devolay. Gotowe roladki obtocz w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor.
Devolay smakują wyśmienicie z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi i surówkami. Osobiście polecam buraki chrzanem i surówkę z kapusty pekińskiej , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem
-
Chrupiące nuggetsy jak z McDonalds. Prosty przepis na uwielbiane danie
-
Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad
Źródło: przyslijprzepis