Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.08.2022 08:48

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

kotlety schabowe z czosnkiem
canva/ALLEKO

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem, którym jest czosnek. Najlepsze kucharki nacierają nim mięso po rozbiciu. Dzięki temu kotlety są pyszniejsze niż zwykle. Przekonaj się o tym sama, robiąc małą zmianę w klasycznej recepturze.

Chrupiąca panierka, a w środku delikatne, kruche mięso? Kto nie przepada za takimi schabowymi? Choć jemy je dość często, wciąż nie mamy ich dosyć. Warto jednak czasami nieco odmienić ich smak, a domownicy z pewnością będą zadowoleni.

Dziś proponujemy oprócz soli i pieprzu, użyć do doprawiania kotletów schabowych 1-2 ząbki czosnku. Zmiana niewielka, a schabowe będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcesz, by kotlety dobrze nim przeszły, po przyprawieniu wstaw mięso na kilka godzin do lodówki.

Przepis na kotlety schabowe z czosnkiem

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki mąki

  • 1 duże jajko

  • 1 łyżka mleka

  • tarta bułka do obtoczenia

  • smalec do smażenia

Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda

Przygotowanie czosnkowych kotletów schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je solą i pieprzem, a potem równomiernie rozbij z dwóch stron kuchennym młotkiem.

Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Natrzyj nimi każdy płat mięsa z obu stron. Kotlety ułóż na talerzu, owiń folią spożywczą, włóż na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Kotlety wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem, by zdążyły się ogrzać. Panieruj je w mące, jajku rozkłóconym z mlekiem oraz w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu, ewentualnie masła klarowanego lub oleju. Kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety schabowe w chrupiącej panierce z chipsów, a także na schabowe w musztardzie i ketchupie.

czosnek
canva/PLG

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: