Smakosze.pl
kotlety schabowe z czosnkiem

canva/ALLEKO

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

15 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem, którym jest czosnek. Najlepsze kucharki nacierają nim mięso po rozbiciu. Dzięki temu kotlety są pyszniejsze niż zwykle. Przekonaj się o tym sama, robiąc małą zmianę w klasycznej recepturze.

Chrupiąca panierka, a w środku delikatne, kruche mięso? Kto nie przepada za takimi schabowymi? Choć jemy je dość często, wciąż nie mamy ich dosyć. Warto jednak czasami nieco odmienić ich smak, a domownicy z pewnością będą zadowoleni.

Chrupiące nuggetsy jak z McDonalds. Prosty przepis na uwielbiane danie

Chrupiące nuggetsy jak z McDonalds. Prosty przepis na uwielbiane danie

CZYTAJ DALEJ

Dziś proponujemy oprócz soli i pieprzu, użyć do doprawiania kotletów schabowych 1-2 ząbki czosnku. Zmiana niewielka, a schabowe będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcesz, by kotlety dobrze nim przeszły, po przyprawieniu wstaw mięso na kilka godzin do lodówki.

Przepis na kotlety schabowe z czosnkiem

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki mąki

  • 1 duże jajko

  • 1 łyżka mleka

  • tarta bułka do obtoczenia

  • smalec do smażenia

Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda

Przygotowanie czosnkowych kotletów schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je solą i pieprzem, a potem równomiernie rozbij z dwóch stron kuchennym młotkiem.

Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Natrzyj nimi każdy płat mięsa z obu stron. Kotlety ułóż na talerzu, owiń folią spożywczą, włóż na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Kotlety wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem, by zdążyły się ogrzać. Panieruj je w mące, jajku rozkłóconym z mlekiem oraz w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu, ewentualnie masła klarowanego lub oleju. Kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety schabowe w chrupiącej panierce z chipsów, a także na schabowe w musztardzie i ketchupie.

czosnek

canva/PLG

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

namaczanie kotletów mielonych

Przepisy

Wielu Polaków popełnia błąd podczas robienia kotletów mielonych. Chodzi o namaczanie bułki

Czytaj więcej >
Pierogi z karmelizowaną cebulą

Przepisy

1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >
Naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika - prosty przepis

Przepisy

Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana

Czytaj więcej >
Kremowa jajecznica na mleku

Przepisy

Koniec z masłem i olejem. Teraz jajecznicę smażymy na zupełnie innym składniku

Czytaj więcej >
Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy

Przepisy

Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk

Czytaj więcej >
Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową

Przepisy

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Czytaj więcej >