Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z młodej kapusty od cioci Grażyny. Smakuje lepiej niż z restauracji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.06.2022 14:42

Surówka z młodej kapusty od cioci Grażyny. Smakuje lepiej niż z restauracji

Surówka z młodej kapusty od cioci Grażyny. Smakuje lepiej niż z restauracji
canva/ildipapp

Sezon na młodą kapustę trwa od końca maja do sierpnia. W tym czasie warto więc przygotować z niej wiele smacznych potraw, w tym surówkę z młodej kapusty. Zamiast majonezu, czy śmietany, dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i kwasek cytrynowy, a cała rodzina będzie zachwycona.

Surówka z młodej kapusty jest smacznym i zdrowym dodatkiem obiadowym. Klasyczna surówka jest jednak dość lekka i delikatna, ale dzięki jednej sztuczce nabiera charakteru. Ciocia Grażyna dodaje do niej sok z cytryny i szczyptę kwasku cytrynowego, przez co tradycyjna potrawa nabiera zupełnie nowego smaku.

Surówka z młodej kapusty z dodatkiem soku z cytryny i kwasku doskonale łączy się z kurczakiem, indykiem i rybami. Możemy ją również przygotować jako dodatek do dań wegetariańskich i wegańskich, np. placków warzywnych, czy zapiekanek ziemniaczanych.

Młoda kapusta jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B, witaminę C, potas, magnez, cynk. Warzywo jest również źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia. Młoda kapusta powinna na stałe zagościć więc w naszej diecie.

Przepis na surówkę z młodej kapusty

Składniki na 4-5 porcji:

  • pół główki młodej kapusty

  • 2 marchewki

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • szczypta kwasku cytrynowego

  • świeży koperek

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?

Kapustę poszatkuj, zetrzyj na tarce marchew. Warzywa przełóż do miski, dodaj posiekany koperek. Sok z cytryny wymieszaj z oliwą i kwaskiem cytrynowym i wlej do przygotowanych warzyw.

Całą surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówka z młodej kapusty świetnie smakuje podana z rybą smażoną lub pieczoną, a także z kurczakiem i indykiem. Cytryna i kwasek cytrynowy zawarte z surówce podkreślają smak białego mięsa.

Młoda kapusta
canva/ Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl