Smakosze.pl Przepisy Przepis na obłędne kotlety mielone z wyjątkowym dodatkiem
Jakub Kossakowski / materiały własne

Przepis na obłędne kotlety mielone z wyjątkowym dodatkiem

12 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Bez wątpienia kotlety mielone można uznać za jeden ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Ich smak często wywoływał u nas szybsze bicie serca. Taki efekt możemy osiągnąć za sprawą niepozornego dodatku. Kotlety mielone w tej odsłonie momentalnie znikają z talerzy.

Kotlety mielone będą pyszne jak nigdy

Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach i nietrudno znaleźć smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby taki przysmak. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak Magda Gessler przygotowuje kotlety mielone po lwowsku . Tym razem sięgniemy po przepis, który może wywołać autentyczny zachwyt u domowników.

W każdym domostwie kotlety mielone przyrządza się odrobinę inaczej. Niektórzy wzbogacają je o nieoczywiste składniki. Dziś postawimy na dodatek w postaci musztardy . Taki specjał zachęci do zajadania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Część smakoszy twierdzi, że kotlety mielone w tym wydaniu są lepsze od tych, które można dostać w restauracjach Magdy Gessler . Warto się o tym przekonać na własnym podniebieniu i samodzielnie przyrządzić niezwykły specjał.

Przepis na kotlety mielone z musztardą jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Nawet osoby, które zazwyczaj unikają kuchennych aktywności, dadzą sobie radę . Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1,2 kg mięsa mielonego

  • cebula

  • czerstwa kajzerka

  • 200 ml mleka

  • jajko

  • 30 g ulubionej musztardy

  • bułka tarta

  • olej

  • sól i pieprz

Prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone

Mięso na kotlety mielone umieszczamy w misce. Najlepiej wybrać takie z łopatki wieprzowej lub szynki . Na tarce ścieramy cebulę. Umieszczamy ją w misce z mięsem. Suchą kajzerkę namaczamy w mleku i ją odciskamy. Dodajemy ją do mięsa i cebuli.

Całość wzbogacamy o jajko, musztardę oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę . Formujemy z niej kotlety mielone, które obtaczamy bułką tartą, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.

Kotlety mielone powinny zarumienić się z obu stron. Kiedy już to nastąpi, możemy przystąpić do konsumpcji. Pełnię smaku osiągniemy za sprawą dodatku ziemniaków oraz surówki. Warto wypróbować niezawodny przepis . Surówka z pora dostarczy nam wielu witamin.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy