Smakosze.pl Przepisy Kotlety mielone w bajecznie chrupiącej panierce
canva/bozhdb

Kotlety mielone w bajecznie chrupiącej panierce

4 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubimy kotlety mielone. Zwłaszcza jeśli są soczyste i mają chrupiącą skórkę. Niestety, czasami panierka wychodzi zbyt miękka i mało apetyczna. Dlatego podpowiemy wam dzisiaj, jak przygotować kotlety mielone w bajecznie chrupiącej panierce.

Panierka może nie jest zdrowa, za to jaka smaczna. Daje kotletom przyjemną chrupkość, więc ciężko nam z niej zrezygnować. Czasami jednak wychodzi miękka, a nie chrupiąca. Na szczęście mamy na to patent.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety mielone w bajecznie chrupiącej panierce

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 1 kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebulka

  • 1 jajko

  • 1 łyżka gęstej śmietany

  • 1 szklanka płatków kukurydzianych

  • pieprz ziołowy

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie chrupiących kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa. Do mięsa dodaj też drobno posiekaną cebulkę, jajko i śmietanę.

Dokładnie wyrób mięsną masę. Dopraw ją dobrze pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Płatki kukurydziane pokrusz na mniejsze kawałki, umieść na talerzu. Zwilżonymi dłońmi formuj z mięsnej masy podłużne, lekko spłaszczone kotlety.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kotlety panieruj w płatkach kukurydzianych, lekko dociśnij je do kotletów. Kotlety kładź na patelni i smaż z obu stron po 3-4 minut. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz też inne, ciekawe pomysły na kotlety mielone. Zobacz jak przygotować kotlety mielone z dynią i szczypiorkiem , a także kotlety mielone z pieczarkami .

formowanie kotletów
formowanie kotletów

Źródło zdjęcia: canva/Inna Luzan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy