Smakosze.pl
Kotlety mielone

canva/Tatiana Volgutova, Getty Images

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

27 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety mielone z przepisu Jakuba Kuronia nie mają sobie równych. Kucharz dodaje bowiem do masy mięsnej pieczarki, przez co kotlety mają znacznie wyrazistszy smak. Ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, więc każdy będzie mógł ich spróbować.

Kotlety mielone w tradycyjnej wersji mają intensywny smak, który uzyskuje się głównie poprzez dobre wysmażenie - dzięki niemu tworzy się chrupiąca i smakowita skórka.

Aby jeszcze bardziej uwypuklić smak mielonych, dodaj do nich starte i podsmażone pieczarki. Poza smakiem grzyby wpłyną na wilgotność kotletów, które po usmażeniu będą bardzo soczyste.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety mielone Jakuba Kuronia

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na delikatną jajecznicę bez masła i oleju. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na prawdziwy kapuśniak z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 łyżka masła

  • 1 cebula

  • 300 g pieczarek

  • 2 łyżeczki musztardy

  • czerstwa bułka namoczona w mleku

  • 1 jajko

  • sól

  • czarny pieprz

  • mąka pszenna

  • olej roślinny

Zacznij od posiekania w drobną kostkę cebuli i starcia na dużych oczkach tarki pieczarek. Na patelni roztop masło i wrzuć na nie cebulę. Po jej zeszkleniu wrzuć grzyby i smaż, aż puszczą większość swojej wody.

Kapusta

Jak parzyć kapustę na gołąbki?

CZYTAJ DALEJ

Do miski wrzuć mięso, przestudzoną cebulę z pieczarkami, namoczoną bułkę w mleku, jajko, sól, pieprz oraz musztardę. Wymieszaj masę, aż stanie się jednolita. Uformuj z niej kotlety.

Każdy kotlet panieruj w mące. Smaż je na oleju, aż z każdej strony uzyskasz brązową chrupiącą skórkę. Podawaj je z ziemniakami oraz mizerią. Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Obiad

Źródło: canva/senatorek, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >