Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.10.2021 02:00

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

orzechy włoskie
canva/ferar

Orzechy włoskie, obok laskowych są jedynymi orzechami rosnącymi w Polsce. Wiele osób ma je w ogrodzie, a w sklepach można je kupić po przestępnej cenie. Choć są kaloryczne, są to bardzo zdrowe kalorie. Dowiedz się, dlaczego warto jeść orzechy włoskie i sięgaj po nie każdego dnia.

Wyłuskane orzechy zawierają ok. 52 proc. tłuszczu i 10 proc. białka. Są dość kaloryczne, bo 100 g to 645 kcal. Jednak tłuszcz, którego dostarczają, jest wielonienasycony, bogaty w kwasy omega-3, a więc bardzo zdrowy. Natomiast białko jest na tyle wartościowe, że może dorównać białku ryb. Z powyższych powodów warto jeść kilka orzechów każdego dnia. A z pewnością powinny po nie sięgać osoby niejedzące mięsa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Rdzeń, czyli jadalna część orzechów włoskich, kształtem przypomina mózg. I rzeczywiście orzechy bardzo dobrze wpływają na mózg i procesy myślowe. To za sprawą sporej zawartości fosforu, miedzi, manganu, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto by podjadały je dzieci w szkole, a także osoby, które mają problemy z zapamiętywaniem. Orzechy włoskie dobrze wpływają też na cały układ nerwowy. Pomagają radzić sobie ze stresem, zmęczeniem i bezsennością.

Orzechy włoskie, dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych dobrze wpływają na układ krwionośny. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, chronią tym samym przed miażdżycą, działają też przeciwzakrzepowo. Obniżają ciśnienie krwi i ryzyko wystąpienia zawału. Wystarczy zjeść dziennie 3 orzechy, by pokryć zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3.

Wstępujący w orzechach kwas elagowy zwiększa odporność organizmu na zachorowania, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. To drugie działanie jest też zasługą kwasu fenolowego.

Orzechy włoskie są bogate w potas, magnez, cynk, żelazo, wapń. Zawierają też dużo witaminy E, która jest zwana witaminą młodości, bo jest korzystna dla serca i skóry. Dużo w nich też witaminy B6, która jest potrzebna do produkcji czerwonych krwinek i przeciwciał. Po orzechy włoskie powinny też sięgać kobiety w ciąży. Zawarty w nich kwas foliowy chroni płód przed wystąpieniem wad.

W jakiej postaci najlepiej jeść orzechy włoskie?

Najwartościowsze są orzechy włoskie jedzone na surowo. Można więc jeść je na przekąskę albo dodawać do sałatek i surówek. Podobne właściwości co orzechy, ma tłoczony z nich olej. Na jego bazie można przygotować sos do sałatki czy dodać go do pasty do pieczywa.

Pamiętaj jednak, że tłuszcz zawarty w orzechach włoskich szybko ulega jełczeniu. Orzechy stają się wtedy gorzkie i niesmaczne, nie należy ich już jeść. Dlatego jedz orzechy, póki świeże. Dłużej zachowują swoje właściwości, kiedy są w łupinach.

Z naszych stron dowiesz się też, dlaczego warto zjeść orzechy przed snem, a także jakie są niezwykłe skutki codziennego jedzenia orzechów.

sałatka z orzechami
sałatka z orzechami

Źródło zdjęcia: canva/sereznily

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram