Obłędnie pyszny biszkopt ze śliwkami
Jeśli macie ochotę na szybkie i smaczne ciasto mamy dla was propozycję. Przygotujcie obłędnie pyszny biszkopt ze śliwkami. Jest delikatny, puszysty i przyjemnie wilgotny. Warto go zrobić teraz, bo sezon na śliwki już długo nie potrwa. Owoce koniecznie oprósz mieszanką mąki ziemniaczanej, cynamonu i cukru pudru.
Biszkopt jest ciastem delikatnym i lekkostrawnym. W jego składzie nie ma tłuszczu lub jest go niewiele. Dzięki czemu nie jest zbyt kaloryczny i mogą go jeść osoby o delikatnych żołądkach, a także cierpiące na niestrawność. Jednocześnie jest bardzo prosty do przygotowania. Może posłużyć za podstawę tortu, a wzbogacony owocami zamieni się w pyszny deser.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na obłędnie pyszny biszkopt ze śliwkami
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
4 łyżki oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 dag śliwek węgierek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
cukier puder
Przygotowanie biszkoptu ze śliwkami
Śliwki umyj, osusz, każdą przekrój na połowę, usuń pestki. Oprósz mąką ziemniaczaną wymieszaną z cynamonem i cukrem pudrem.
Jajka zmiksuj na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. Połącz z olejem, a potem z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż ciasno śliwki, kładąc je skórką do dołu.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 50 minut. Lekko ciepłe ciasto oprósz cukrem pudrem.
Więcej przepisów na ciasta z owocami szukaj na naszych stronach. Znajdziesz tu m.in. przepis na błyskawiczne ciasto z owocami, a także na ciasto czekoladowe z jabłkami.
Źródło zdjęcia: canva/izzzy71
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujebolubie