Kotlety mielone według Gessler. Niby klasyka, ale 1 składnik robi wielką różnicę
Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler nie różnią się bardzo od tych, dobrze wszystkim znanych. Słynna restauratorka zdradziła jednak w czym tkwi sekret jej mielonych. Otóż są one pulchne i soczyste dzięki dodatkowi gazowanej wody, z którą należy starannie wyrobić mięsną masę.
Magda Gessler zdradziła swój przepis na klasyczne danie, które smakuje naprawdę dobrze. Mięso mielone wyrabia przez kilka minut z dodatkiem wody gazowanej. To prosty trik na spulchnienie twardego mięsa. Na kotlety mielone Gessler przeznacza najlepszej jakości mięso wieprzowo-wołowe.
Klasyczne kotlety mielone robimy z cebulą startą na tarce, solą i pieprzem. Znana restauratorka do mięsa dodaje przesmażoną na maśle cebulę oraz suszony majeranek. Kotlety przygotowane w ten sposób mają wyraźny smak i błyskawicznie znikają z talerzy.
Kotlety mielone możemy podać z wieloma dodatkami. Osobiście polecam puree ziemniaczane i ogórki kiszone, buraki z chrzanem lub mizerię. Te dodatki rewelacyjnie łączą się z mięsem, a obiad będzie pożywny i zbilansowany.
Przepis Magdy Gessler na mielone. Kotlety są jeszcze bardziej soczyste
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
-
3 łyżki zimnej wody gazowanej
-
jajko
-
duża cebula
-
czerstwa kajzerka pszenna
-
mleko do namoczenia bułki
-
łyżka masła
-
bułka tarta do obtoczenia kotletów
-
sól, pieprz do smaku
-
łyżeczka suszonego majeranku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić soczyste i delikatne kotlety mielone? Magda Gessler zdradziła swój patent
Mięso mielone przełóż do miski, wlej 3 łyżki wody gazowanej i wyrabiaj dłonią przez kilka minut, odstaw. Cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na maśle, kajzerkę zalej mlekiem. Do masy mięsnej dodaj podsmażoną cebulę i odciśniętą kajzerkę.
Wbij jajko, wsyp sól, pieprz, majeranek i ponownie wyrabiaj kilka minut, żeby składniki dobrze się połączyły, a samo mięso stało się pulchne. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut.
Każde danie przygotowane według przepisu Magdy Gessler smakuje rewelacyjnie. Zrób również kopytka według jej receptury oraz placki ziemniaczane z dodatkiem nietypowego składnika . Wychodzą z każdym razem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić domową kostkę rosołową? Wygrywa z kupną smakiem, składem i ceną
-
Zapomnij o owsiance na mleku lub wodzie. Teraz wszyscy sięgają po kultowy napój
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: wloclawek.naszemiasto