Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler dodaje do placków ziemniaczanych 1 nietypowy składnik. Wychodzą idealne
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.07.2022 10:57

Gessler dodaje do placków ziemniaczanych 1 nietypowy składnik. Wychodzą idealne

Magda Gessler, placki ziemniaczane
TRICOLORS/East News, canva/bhofack2

Lubicie placki ziemniaczane? A wiecie, że Magda Gessler dodaje do nich jeden nietypowy składnik? Jest nim śmietana, dzięki której placki wychodzą idealne — jasne i smaczne. Poznajcie dokładny przepis na te wyborne placki i zaserwujcie je nawet dziś swojej rodzinie.

Placki ziemniaczane cieszą się u nas niesłabnącą popularnością. Kochamy je za smak i za prostotę przygotowania. Każdy ma z pewnością na nie jakiś swój patent, by były smaczniejsze i bardziej apetyczne. Magda Gessler dodaje do ciasta na placki ziemniaczane trochę kwaśnej śmietany. Dzięki temu ziemniaki nie ciemnieją, a placki są bardziej wyraziste w smaku.

Przepis Magdy Gessler na placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg placków ziemniaczanych

  • 2 cebule

  • 2 jajka

  • 1 ząbek czosnku

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych ze śmietaną

Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na drobnych oczkach. Masę umieść na sicie, zawieś ją nad miską i pozostaw na kilka minut.

Po tym czasie masę warzywną odciśnij. Płyn znajdujący się na dnie miski delikatnie zlej znad osadu, a skrobię dodaj do startych warzyw.

Do masy ziemniaczanej dodaj też jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mąkę pszenną oraz trochę soli i pieprzu. Wymieszaj ciasto.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, w miarę cienko je rozprowadź. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż placki będą rumiane.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na chrupiące placki ziemniaczane, a także na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.

śmietana
canva/greenp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku