Gessler dodaje do placków ziemniaczanych 1 nietypowy składnik. Wychodzą idealne
Lubicie placki ziemniaczane? A wiecie, że Magda Gessler dodaje do nich jeden nietypowy składnik? Jest nim śmietana, dzięki której placki wychodzą idealne — jasne i smaczne. Poznajcie dokładny przepis na te wyborne placki i zaserwujcie je nawet dziś swojej rodzinie.
Placki ziemniaczane cieszą się u nas niesłabnącą popularnością. Kochamy je za smak i za prostotę przygotowania. Każdy ma z pewnością na nie jakiś swój patent, by były smaczniejsze i bardziej apetyczne. Magda Gessler dodaje do ciasta na placki ziemniaczane trochę kwaśnej śmietany. Dzięki temu ziemniaki nie ciemnieją, a placki są bardziej wyraziste w smaku.
Przepis Magdy Gessler na placki ziemniaczane
Składniki:
1 kg placków ziemniaczanych
2 cebule
2 jajka
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych ze śmietaną
Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na drobnych oczkach. Masę umieść na sicie, zawieś ją nad miską i pozostaw na kilka minut.
Po tym czasie masę warzywną odciśnij. Płyn znajdujący się na dnie miski delikatnie zlej znad osadu, a skrobię dodaj do startych warzyw.
Do masy ziemniaczanej dodaj też jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mąkę pszenną oraz trochę soli i pieprzu. Wymieszaj ciasto.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, w miarę cienko je rozprowadź. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż placki będą rumiane.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na chrupiące placki ziemniaczane, a także na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomysł na tani obiad - zapiekanka z tłuczonymi ziemniakami i mięsem mielonym
Jak uratować mętny rosół? Zdradzamy patent najlepszych kucharzy
Źródło: doradcasmaku