Smakosze.pl Przepisy Kotlety mielone z dynią i szczypiorkiem
canva/elenahramovaphotos

Kotlety mielone z dynią i szczypiorkiem

2 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety mielone są kolejną opcją obiadową, w której można wykorzystać sezonowe warzywa. Obecnie bardzo popularna jest dynia, która nadaje kotletom pięknego koloru. Wraz ze szczypiorkiem i czosnkiem tworzy pyszne połączenie.

Kotlety mielone przygotowuje się stosunkowo szybko i prosto - wystarczy znać dobry przepis, aby móc praktycznie bez zastanowienia wykonywać wszystkie czynności.

W tym przypadku przepis jest na tradycyjne kotlety mielone, do których dodaje się nieduży kawałek dyni. Warzywo to zmienia konsystencję gotowych mielonych, a także dodaje im więcej koloru.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety mielone z dynią

Składniki:

  • mięso mielone 750 g

  • 300 g dyni

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 bułka

  • 1 jajko

  • pół szklanki mleka

  • 1 cebula

  • siekany szczypiorek 100 g

  • 1 łyżka przyprawy do mięsa

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

Obierz dynie, usuń miąższ z pestkami, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie . Bułkę namocz w mleku, czosnek obierz ze skórki i przeciśnij.

Do miski włóż mięso, dodaj do niego bułkę odciśniętą z mleka, jajko, czosnek, cebulę, dynię, przyprawę, sól, pieprz oraz siekany szczypiorek. Wymieszaj całość, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.

Uformuj z masy kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ziemniakami i mizerią. Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Kotlety mielone

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy