Kotlety mielone na świątecznym stole? Wystarczy kilka składników z kuchni i ukochana ryba Polaków
Kotlety mielone z makreli wędzonej są pyszną potrawą wigilijną, którą przyrządzisz w kilka minut. Kotlety z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, świeżą natką pietruszki i suszonym tymiankiem świetnie prezentuje się na świątecznym stole i smakują wyśmienicie.
Szukasz pomysłu na szybkie danie na Wigilię? Koniecznie przygotuj proste kotlety mielone z makreli wędzonej. Danie jest tanie, bardzo proste, a smakuje wyśmienicie. Kotlety obtocz w jajku i bułce tartej, następnie usmaż na rozgrzanym tłuszczu.
Kotlety mielone z makreli wędzonej są soczyste w środku i pełne aromatu. Z zewnątrz zachwycają chrupiącą, złocistą skórką. Kotlety dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Smaż je na oleju rzepakowym lub maśle klarowanym.
Kotlety nie będą tłuste i ciężkie, kiedy usmażysz je na mocno rozgrzanym tłuszczu. Gdy olej lub masło nie będą miały odpowiedniej temperatury, kotlety mielone z makreli wędzonej będą tłuste i ciężkie. Kotlety po przesmażeniu przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj na Wigilię, smacznego.
Przepis na świąteczne kotlety mielone. W roli głównej makrela
Składniki:
-
makrela wędzona
-
2 ziemniaki
-
natka pietruszki
-
suszony tymianek
-
sól, pieprz
-
jajko
-
bułka tarta
-
olej rzepakowy lub masło klarowane
Kotlety z makreli będą gotowe błyskawicznie. Efekt zachwyci każdego
Ugotuj ziemniaki, oddziel dokładnie mięso makreli od ości. Mięso posiekaj, przełóż do miski. Ziemniaki zgnieć widelcem lub tłuczkiem na gładką masę, ostudź. Makrelę wymieszaj z ziemniakami.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki, suszony tymianek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w rozmąconym jajku, bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Z makreli przygotujesz również obłędną pastę kanapkową , a nawet szybki i tani obiad. W tym artykule poznasz przepis na danie z makreli na ciepło, które przygotujesz w kilka minut.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak dobrze doprawić wigilijny barszcz? Pieprz i sól nie wystarczą
-
Robisz śledzie z cebulą? Dorzuć jeszcze 2 składniki, a otrzymasz prawdziwy rarytas
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama