Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robisz śledzie z cebulą? Dorzuć jeszcze 2 składniki, a otrzymasz prawdziwy rarytas
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.12.2022 20:25

Robisz śledzie z cebulą? Dorzuć jeszcze 2 składniki, a otrzymasz prawdziwy rarytas

śledzie
Canva /Yana Gayvoronskaya

Różnorodność sposobów na przygotowanie śledzi nie przestaje zadziwiać. Nasza dzisiejsza propozycja wyraźnie jednak wyróżnia się spośród innych przepisów. Do tradycyjnego śledzia z cebulką zdecydowaliśmy się dodać rodzynki oraz apetyczny sos pomidorowy. Smak potrawy jest doskonale zbalansowany.

Śledzie z rodzynkami i sosem pomidorowym mogą być niemałym zaskoczeniem. Idealnie balansują w sobie smak słony, słodki oraz kwaśny. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Apetyczne śledzie wedle tego przepisu najlepiej przygotować na dzień poprzedzający ich podanie.

Przepis na śledzie z rodzynkami i sosem pomidorowym

Składniki:

  • 500 g solonych filetów śledziowych

  • 2-3 cebule

  • spora garść rodzynek

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka cukru

  • odrobina soku z cytryny

  • 1/4 szklanki oleju

Jak przygotować obłędne śledzie na święta?

Śledzie włóż do miski i zalej zimną wodą. Namaczaj od 30 do 90 minut, w zależności od Twoich preferencji. Następnie filety osusz i pokrój na mniejsze kawałki o szerokości ok. 2 cm.

Cebulę do śledzi drobno posiekaj. Rodzynki przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Pozostaw do namoczenia, aż nieco zmiękną.

W niewielkim garnku rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę i podsmażaj ją do zeszklenia. Następnie dodaj do niej koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, cukier, oraz namoczone i odsączone z wody rodzynki. Przygotowany sos wystudź.

W szklanym naczyniu układaj kolejne warstwy potrawy. Partie śledzi przekładaj przygotowanym sosem pomidorowym z cebulką i rodzynkami. Śledzie wstaw pod przykryciem do lodówki.

Aromatyczne śledzie ziołowe to prawdziwy świąteczny hit. Sprawdź, jak idealnie można przyrządzić śledzie z dodatkiem leśnych grzybów.

rodzynki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: