Smakosze.pl Przepisy Kotlety mielone z orzechami włoskimi
canva/innadodor

Kotlety mielone z orzechami włoskimi

17 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli znudziły wam się już klasyczne kotlety mielone, mamy dla was pomysł na pyszną odmianę. Dodajcie do nich trochę orzechów. Kotlety mielone z orzechami włoskimi mają niepowtarzalny smak, a kawałki orzechów przyjemnie chrupie się wraz z mięsem.

Kotlety mielone są potrawą łatwą i szybką do przygotowania. Możesz je zrobić niemal z każdego rodzaju mięsa, będą jednak różniły się smakiem, kalorycznością i soczystością.

Kotlety z mięsa drobiowego i cielęcego będą chude, ale niezbyt soczyste, z wieprzowego zachwycą soczystością, choć są dość kaloryczne, a jeśli zrobisz je z mięsa wieprzowo-wołowego będą miały wyrazisty smak i zadowalającą soczystość.

Kotlety mielone z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebulka

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w mleku. Gdy tylko zmięknie, dokładnie ją odciśnij, dodaj do mielonego mięsa.

Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Możesz ją też zetrzeć i odcisnąć sok. Cebulę dodaj do mięsa razem z jajkiem.

Orzechy włoskie przebierz, dość drobno posiekaj. Dodaj do mielonego mięsa razem z natką pietruszki.

Do mięsa dodaj sporo soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę. Z masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety.

Na patelni rozgrzej olej. Kotlety panieruj w tartej bułce i kładź na patelnię z olejem. Smaż je po 4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Wskazówka: Jeśli chcesz mieć pewność, że kotlety dosmażyły się w środku, po zrumienieniu możesz zmniejszyć ogień i trzymać je jeszcze 5-6 minut. W połowie obróć je na drugą stronę.

Więcej pomysłów na wyborne kotlety mielone znajdziecie na naszej stronie. Poznajcie przepis na kotlety mielone z dodatkiem kiszonych ogórków , a także przepis na pieczone kotlety mielone .

posiekane orzechy
posiekane orzechy

Źródło zdjęcia: canva/Taiftin

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujzdrowokolorowo

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy