Kotlety mielone z dodatkiem ogórków kiszonych
Mamy ciekawą propozycję dla wielbicieli mielonych. Przygotujcie kotlety mielone z dodatkiem ogórków kiszonych. Będą niezwykle soczyste i zyskają wyrazisty, kwaskowy smak. Od razu je pokochacie.
Kotlety mielone mają niezliczoną ilość wersji smakowych. W zasadzie każdy przygotowuje je nieco inaczej. A to z innego mięsa, a to z innymi dodatkami i przyprawami, jedni je smażą, inni zaś pieką. Wersja z dodatkiem kiszonych ogórków jest nieco zaskakująca, ale jakże naturalna. Wszak często do mielonych kotletów podajemy kiszone ogórki.
Przepis na kotlety mielone z dodatkiem ogórków kiszonych
Składniki:
50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 kajzerka
1 szklanka mleka
1 cebula
2 kiszone ogórki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
tarta bułka do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych
Kajzerkę namocz w mleku, dość dobrze odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę przekrój na pół, zetrzyj na dużych oczkach, odciśnij sok, miąższ dodaj do mięsa.
Ogórki kiszone zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do mięsa razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Do mięsa dodaj też musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę, odstaw ją na 30 minut. Z mięsnej masy formuj kotlety, panieruj je w tartej bułce i smaż na oleju, aż będą rumiane.
Więcej pomysłów na pyszne, mielone kotlety znajdziecie na naszej stronie. Zobaczcie np. jak przygotować pieczone kotlety mielone, a także jak zrobić kotlety mielone z serowym nadzieniem.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smakiweroniki