Smakosze.pl
kotlety mielone

canva/elenahramovaphotos

Kotlety mielone z dodatkiem ogórków kiszonych

13 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mamy ciekawą propozycję dla wielbicieli mielonych. Przygotujcie kotlety mielone z dodatkiem ogórków kiszonych. Będą niezwykle soczyste i zyskają wyrazisty, kwaskowy smak. Od razu je pokochacie.

Kotlety mielone mają niezliczoną ilość wersji smakowych. W zasadzie każdy przygotowuje je nieco inaczej. A to z innego mięsa, a to z innymi dodatkami i przyprawami, jedni je smażą, inni zaś pieką. Wersja z dodatkiem kiszonych ogórków jest nieco zaskakująca, ale jakże naturalna. Wszak często do mielonych kotletów podajemy kiszone ogórki.

Przepis na kotlety mielone z dodatkiem ogórków kiszonych

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 1 kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebula

  • 2 kiszone ogórki

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

rosół

Niezawodny patent na esencjonalny rosół

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w mleku, dość dobrze odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę przekrój na pół, zetrzyj na dużych oczkach, odciśnij sok, miąższ dodaj do mięsa.

Ogórki kiszone zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do mięsa razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Do mięsa dodaj też musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę, odstaw ją na 30 minut. Z mięsnej masy formuj kotlety, panieruj je w tartej bułce i smaż na oleju, aż będą rumiane.

Więcej pomysłów na pyszne, mielone kotlety znajdziecie na naszej stronie. Zobaczcie np. jak przygotować pieczone kotlety mielone, a także jak zrobić kotlety mielone z serowym nadzieniem.

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

ogórki kiszone

ogórki kiszone

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY DLA MIĘSOŻERCÓW. NA WSZYSTKIE PYTANIA MOGĄ POPRAWNIE ODPOWIEDZIEĆ JEDYNIE PRAWDZIWI SPECJALIŚCI

Pytanie 1 z 10

Najchudszy rodzaj mięsa pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smakiweroniki

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >