Smakosze.pl Przepisy Dodaj do mielonych składnik dobrze znany z gołąbków. Kotlety będą sycące i bosko soczyste
canva/Tetiana_Chudovska

Dodaj do mielonych składnik dobrze znany z gołąbków. Kotlety będą sycące i bosko soczyste

26 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlety mielone będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste, kiedy dodamy do nich ugotowany ryż. Mięso doprawione świeżą cebulą, czosnkiem, musztardą i suszonymi ziołami są rewelacyjnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na kotlety mielone z ryżem, nikt im się nie oprze.

Kotlety mielone z ryżem, kajzerką, cebulą i innymi składnikami zachwycają soczystością i smakiem. Mięso z zewnątrz jest doskonale przyrumienione i chrupiące, w środku natomiast niezwykle delikatne. Kotlety, które zostały z obiadu pokrójmy w plastry i podajmy na zimno z kromką świeżego chleba. Kanapki będą o wiele smaczniejsze niż z kupną wędliną.

Do przygotowania kotletów mielonych z ryżem wykorzystajmy świeżą wieprzowinę, najlepiej kawałek łopatki lub szynki. Mięso zmielone samodzielnie w domu i wyrabiane ręcznie z odrobiną zimnej wody będzie niezwykle delikatne i bardzo smaczne, to sekret najlepszych kucharek.

Kotlety mielone z ryżem podajmy z ziemniakami i surówką. Gorąco polecam buraki tarte z chrzanem, mizerię, surówkę z pomidora i cebuli oraz kapustę zasmażaną. Do kotletów możemy również podać warzywa gotowane na parze lub pieczone w piekarniku, obiad będzie pyszny, zbilansowany i pożywny.

Przepis na soczyste kotlety mielone z ugotowanym ryżem

Składniki:

  • 500 g łopatki lub szynki wieprzowej

  • woreczek białego ryżu

  • mała, czerstwa kajzerka

  • mleko do namoczenia bułki

  • duża cebula czerwona

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • łyżka musztardy delikatesowej

  • sól, pieprz

  • jajko

  • bułka tarta

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić mielone z ryżem? Soczyste kotlety nie mają sobie równych

Ugotuj ryż na pół miękko w osolonej wodzie, ostudź. Mięso zmiel w maszynce, przełóż do miski, dodaj łyżkę wody i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Cebulę zetrzyj na tarce, przeciśnij przez praskę czosnek, kajzerkę namocz w mleku i odstaw na chwilę.

Do miski z mięsem dodaj cebulę, czosnek, odciśniętą kajzerkę, zioła prowansalskie, musztardę, jajko, sól, pieprz i ponownie dokładnie wymieszaj, następnie dodaj ugotowany i przestudzony ryż.

Z przygotowanej masy wyrabiaj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu przez około 12- 15 minut. Mielone podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Na obiad przygotuj również wieprzowinę duszoną z warzywami. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe danie- tu poznasz przepis na placki po węgiersku w aromatycznym, mięsnym sosie.

Kotlety mielone z ryżem
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy