Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane po węgiersku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.12.2021 01:00

Placki ziemniaczane po węgiersku

Placki ziemniaczane po węgiersku
canva/CCat82

Placki ziemniaczane po węgiersku to pomysł na wyjątkowo pożywne i smaczne danie dla całej rodziny. Gęsty gulasz wołowy z delikatnymi, ale chrupiącymi placuszkami i śmietaną smakuje rewelacyjnie. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na placki ziemniaczane po węgiersku.

Placki ziemniaczane po węgiersku to świetna opcja obiadowa, która posmakuje nawet największym niejadkom i miłośnikom placków z cukrem. Gulasz ugotuj na wołowinie, aby miał mocny, mięsny smak i aromat. Do przygotowania gulaszu niezbędny będzie bulion warzywny lub drobiowy, najlepiej ugotowany dzień wcześniej.

Do placków ziemniaczanych zawsze wybieraj ziemniaki zeszłoroczne, ponieważ zawierają więcej skrobi i nie będą wodniste. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B lub C, czyli mączne odmiany, takie jak Orlik, Sante, Irys. Placki ziemniaczane przygotowane z tych ziemniaków będą delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz i nie rozpadną się podczas smażenia.

Placki ziemniaczane przygotuj również w niecodzienny sposób. Tu poznasz przepis na placki ziemniaczane z grzybowym farszem, doskonałe na obiad i pożywną kolację.

Przepis na placki ziemniaczane po węgiersku

Składniki na 10-12 placków:

  • 1 kg ziemniaków

  • jajko

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • cebula

  • olej do smażenia

Składniki na gulasz:

  • 600 g karkówki wieprzowej

  • 700 ml bulionu

  • 2 papryki czerwone

  • cebula czerwona

  • pół łyżeczki majeranku

  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • sól, pieprz

  • śmietana 18%

  • łyżka mąki pszennej

  • 2 łyżki masła

Jak przygotować placki ziemniaczane po węgiersku?

Zetrzyj na tarce ziemniaki i odstaw, żeby puściły sok. W tym czasie przygotuj gulasz. Mięso umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj mięso, majeranek, paprykę słodką, pieprz i smaż przez kilka minut. Gdy mięso delikatnie zmieni kolor, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i podsmaż jeszcze przez chwilę. Całość zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, następnie rozrób mąkę w odrobinie zimnej wody i dodaj do wywaru, aby zgęstniał.

Starte ziemniaki przełóż do miski, dodaj cebulę, szczyptę soli, mąkę, jajko i wymieszaj, masę wykładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem, smaż z każdej strony przez kilka minut, do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki.

Placki wyłóż na talerz, polej gęstym bulionem i podawaj z kleksem śmietany.

Smacznego.

Gulasz węgierski