Kotlety po parysku biją na głowę schabowe i mielone. Obiad w najlepszym wydaniu
Próbowaliście kiedyś kotletów po parysku? Delikatne mięso kurczaka obtoczone jedynie w mące i jaju smakuje wyśmienicie. Przyrządzenie dania jest niezwykle proste i nie zajmie wiele czasu. Efekty przyjemnie was zaskoczą, a rodzina zje ze smakiem. Spróbujecie?
Kotlety po parysku inaczej nazywane są też kotletami słonecznymi lub jajecznymi. Mięso obtoczone jedynie w mące i jaju jest soczyste i ma piękny, przypominający właśnie promienie słońca, żółty kolor. Danie zachwyca nie tylko wyglądem. Skusicie się?
Przepis na znakomite kotlety po parysku
Składniki:
-
1 podwójna pierś kurczaka
-
2 jaja
-
mąka pszenna
-
1-2 ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego
-
pół łyżeczki słodkiej papryki
-
pół łyżeczki kurkumy
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kotlety po parysku? Prościej przyrządzić kurczaka się nie da
Pierś z kurczaka oczyszczamy i rozcinamy ją na pół. Delikatnie rozbijamy gładką stroną tłuczka. Mięso nacieramy obranymi i rozciętymi na pół ząbkami czosnku. Możemy też skorzystać z czosnku granulowanego.
Piersi posypujemy również kurkumą, papryką, solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w mące, po czym zanurzamy je w roztrzepanym jaju. Smażymy je na średnim ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju.
Gdy pierwsza strona się zrumieni, obracamy mięso i polewamy je jajkiem. Kotlety po parysku podajemy z ziemniakami z wody i ulubioną surówką. Świetna będzie też kremowa marchewka z groszkiem .
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przyrządzenie kurczaka. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić z niego kotlety w stylu gyros . Ten natomiast zdradza sekret domowej wersji KFC .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsze kucharki mają sposoby na idealne ciasto drożdżowe. Ich sekret tkwi w 2 sztuczkach
-
Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Większość smakoszy nie ma pojęcia
-
Obłędne kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie, soczyste i pełne smaku