Smakosze.pl
chrupiący kurczak

canva/undefined undefined

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

4 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Dziś polecamy kurczaka rodem z KFC. Jego domowa wersja jest nie tylko bardziej chrupiąca i smaczniejsza, ale też tańsza. Sprawdź, jak przygotować danie lepsze od tego, które podbiło podniebienia małych i dużych na całym świecie. Będzie idealne na obiad w zestawie z frytkami i sosem.

Kurczak z KFC kojarzy się z wybornym smakiem i chrupiącą panierką. Dziś jednak przyrządzimy kurczaka jak z KFC, czyli domowym sposobem, co wyjdzie mu na plus. Będzie smaczniejszy, bo przygotowany pod twoje podniebienie, zdrowszy, bo bez zbędnych dodatków i tańszy, bo tak wychodzi domowe gotowanie.

kluski śląskie

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić kurczaka jak z KFC?

Składniki:

  • ok. 15 skrzydełek kurczaka

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • papryka słodka i ostra

  • sól, pieprz

  • olej do głębokiego smażenia

na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • ok. 3/4 szklanki mleka

  • po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej

  • 1 łyżeczka soli

na panierkę:

  • ok. 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Przygotowanie kurczaka jak z KFC

Skrzydełka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Z każdego odkrój najmniejszą część, pozostałą część podziel na dwa kawałki. Filet z kurczaka opłucz, osusz, przekrój na 2-3 płaty, a potem pokrój w paski.

W miseczce wymieszaj paprykę słodką, ostrą, sól i pieprz. Mieszanką przypraw oprósz dokładnie kawałki mięsa. Odstaw je na 30-60 minut w chłodne miejsce.

Składniki na ciasto umieść w misce, zmiksuj na gładkie, dość gęste ciasto. W głębokim talerzu wymieszaj też składniki panierki.

W garnku lub we frytkownicy rozgrzej olej. Porcje kurczaka zanurzaj w cieście, a potem obtocz w panierce. Kładź je na rozgrzany tłuszcz i smaż ok. 12 minut, aż będą rumiane.

Kawałki kurczaka wyjmij z tłuszczu. Osącz z jego nadmiaru na papierowych ręcznikach. Podawaj z sosem czosnkowym lub barbecue.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kanapkę drwala, a także na sałatkę Coleslaw.

skrzydełka kurczaka

canva/kikiyam001's Images


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Klasyczny przepis na galaretkowiec z mlekiem. Ciasto bez pieczenia

Czytaj więcej >
Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >