Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.07.2022 10:21

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

chrupiący kurczak
canva/undefined undefined

Dziś polecamy kurczaka rodem z KFC. Jego domowa wersja jest nie tylko bardziej chrupiąca i smaczniejsza, ale też tańsza. Sprawdź, jak przygotować danie lepsze od tego, które podbiło podniebienia małych i dużych na całym świecie. Będzie idealne na obiad w zestawie z frytkami i sosem.

Kurczak z KFC kojarzy się z wybornym smakiem i chrupiącą panierką. Dziś jednak przyrządzimy kurczaka jak z KFC, czyli domowym sposobem, co wyjdzie mu na plus. Będzie smaczniejszy, bo przygotowany pod twoje podniebienie, zdrowszy, bo bez zbędnych dodatków i tańszy, bo tak wychodzi domowe gotowanie.

Jak zrobić kurczaka jak z KFC?

Składniki:

  • ok. 15 skrzydełek kurczaka

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • papryka słodka i ostra

  • sól, pieprz

  • olej do głębokiego smażenia

na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • ok. 3/4 szklanki mleka

  • po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej

  • 1 łyżeczka soli

na panierkę:

  • ok. 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Przygotowanie kurczaka jak z KFC

Skrzydełka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Z każdego odkrój najmniejszą część, pozostałą część podziel na dwa kawałki. Filet z kurczaka opłucz, osusz, przekrój na 2-3 płaty, a potem pokrój w paski. W miseczce wymieszaj paprykę słodką, ostrą, sól i pieprz. Mieszanką przypraw oprósz dokładnie kawałki mięsa. Odstaw je na 30-60 minut w chłodne miejsce.

Składniki na ciasto umieść w misce, zmiksuj na gładkie, dość gęste ciasto. W głębokim talerzu wymieszaj też składniki panierki.

W garnku lub we frytkownicy rozgrzej olej. Porcje kurczaka zanurzaj w cieście, a potem obtocz w panierce. Kładź je na rozgrzany tłuszcz i smaż ok. 12 minut, aż będą rumiane.

Kawałki kurczaka wyjmij z tłuszczu. Osącz z jego nadmiaru na papierowych ręcznikach. Podawaj z sosem czosnkowym lub barbecue.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kanapkę drwala, a także na sałatkę Coleslaw.

skrzydełka kurczaka
canva/kikiyam001's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis