Soczysty i delikatny kurczak w przyprawie gyros. Idealny obiad dla całej rodziny
Pomysł na prosty, smaczny obiad z nutą orientu? Domowy kurczak gyros podany z chlebkiem pita lub ziemniakami, a także z bukietem surówek to zbilansowane, pożywne danie. Poznaj prosty przepis na kurczaka gyros, cała rodzina będzie zachwycona.
Kurczak w orientalnej przyprawie gyros to pomysł na błyskawiczne danie. Kurczak gyros jest bardzo soczysty i aromatyczny, możemy podać go z wieloma smacznymi dodatkami. Kurczaka przygotujemy w dosłownie kilkanaście minut.
Czym różni się gyros od kebabu? Kebab jest klasyczną, turecką potrawą, więc przygotowywaną z każdego rodzaju mięsa, oprósz wieprzowiny, ponieważ muzułmanie, ze względów religijnych, jej nie jedzą. Grecki gyros natomiast to głównie marynowane mięso wieprzowe.
Gyros różni się również sposobem podania. W greckim wydaniu podawane są ziemniaki pieczone lub chleb pita. Nie może zabraknąć oczywiście gęstego jogurtu i sporej ilości surówek lub sałatek z pomidora, ogórka, oliwek.
Kurczak w przyprawie gyros, czyli prosty i smaczny obiad dla całej rodziny
Składniki na 3- 4 porcje:
500 g piersi z kurczaka
olej lub oliwa do smażenia
Składniki na marynatę:
łyżeczka soku z cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki suszonej bazylii
łyżeczka czosnku granulowanego
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Do podania:
gęsty jogurt naturalny lub śmietana 18%
pita lub ziemniaki pieczone
surówki
Jak zrobić kurczaka w przyprawie gyros? Będzie gotowy w kilkanaście minut
Na początku umyj, oczyść i osusz mięso, następnie pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Gotową marynatę przełóż do mięsa i natrzyj je z każdej strony, następnie odstaw na chwilę.
Kurczaka gyros smaż przez kilka minut na rozgrzanym oleju lub oliwie. Mięso podaj z gęstym jogurtem naturalnym, chlebkiem pita i surówkami, np. z kapusty pekińskiej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak marynować kurczaka na grilla? Najwięksi mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 zasadzie
Niezwykłe nadziewane naleśniki smakują niczym pierogi ruskie. Wszystko za sprawą cudownego farszu
Jak najlepiej mrozić truskawki? 1 błąd może Cię słono kosztować
Źródło: mniammniam.com