Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczysty i delikatny kurczak w przyprawie gyros. Idealny obiad dla całej rodziny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.07.2022 18:55

Soczysty i delikatny kurczak w przyprawie gyros. Idealny obiad dla całej rodziny

Soczysty i delikatny kurczak w przyprawie gyros. Idealny obiad dla całej rodziny
canva/Rawf8, Getty Images

Pomysł na prosty, smaczny obiad z nutą orientu? Domowy kurczak gyros podany z chlebkiem pita lub ziemniakami, a także z bukietem surówek to zbilansowane, pożywne danie. Poznaj prosty przepis na kurczaka gyros, cała rodzina będzie zachwycona.

Kurczak w orientalnej przyprawie gyros to pomysł na błyskawiczne danie. Kurczak gyros jest bardzo soczysty i aromatyczny, możemy podać go z wieloma smacznymi dodatkami. Kurczaka przygotujemy w dosłownie kilkanaście minut.

Czym różni się gyros od kebabu? Kebab jest klasyczną, turecką potrawą, więc przygotowywaną z każdego rodzaju mięsa, oprósz wieprzowiny, ponieważ muzułmanie, ze względów religijnych, jej nie jedzą. Grecki gyros natomiast to głównie marynowane mięso wieprzowe.

Gyros różni się również sposobem podania. W greckim wydaniu podawane są ziemniaki pieczone lub chleb pita. Nie może zabraknąć oczywiście gęstego jogurtu i sporej ilości surówek lub sałatek z pomidora, ogórka, oliwek.

Kurczak w przyprawie gyros, czyli prosty i smaczny obiad dla całej rodziny

Składniki na 3- 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • olej lub oliwa do smażenia

Składniki na marynatę:

  • łyżeczka soku z cytryny

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżeczka suszonego oregano

  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej

  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej

  • pół łyżeczki kminu rzymskiego

  • pół łyżeczki rozmarynu

  • pół łyżeczki suszonej bazylii

  • łyżeczka czosnku granulowanego

  • pół łyżeczki soli

  • szczypta pieprzu

Do podania:

Jak zrobić kurczaka w przyprawie gyros? Będzie gotowy w kilkanaście minut

Na początku umyj, oczyść i osusz mięso, następnie pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Gotową marynatę przełóż do mięsa i natrzyj je z każdej strony, następnie odstaw na chwilę.

Kurczaka gyros smaż przez kilka minut na rozgrzanym oleju lub oliwie. Mięso podaj z gęstym jogurtem naturalnym, chlebkiem pita i surówkami, np. z kapusty pekińskiej.

Kurczak gyros
canva/kabVisio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam.com