Kremowa, rozkoszna marchewka z groszkiem bez grama masła
Marchewka z groszkiem jest klasycznym dodatkiem do obiadu składającego się z kotleta i ziemniaków. Rarytas wyjdzie wam pysznie kremowy, jeśli tradycyjną zasmażkę zastąpicie kremową pastą orzechów nerkowca. Koniecznie wypróbujcie ten patent.
Wegańskie wersje znanych polskich klasyków nie są wcale trudne w przygotowaniu. Smalczyk z fasoli czy flaczki z boczniaków z pewnością skradły serce niejednemu smakoszowi. Dlatego też prezentujemy wam pyszną recepturę na kolejny często goszczący na wielu stołach rarytas — marchewkę z groszkiem. W tej wersji też się zakochacie.
Przepis na delikatną i pyszną marchewkę z groszkiem
Z podanych produktów przyrządzicie 3–4 porcje specjału.
Składniki:
1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
200 ml wody lub domowego bulionu warzywnego
20–25 g nerkowców
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
szczypta gałki muszkatołowej
sól pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
W sporym garnku zagotowujemy połowę porcji wody lub bulionu. Gdy zawrze, wrzucamy do niej marchewkę z groszkiem. Warzywa gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, mąkę oraz 100 ml bulionu lub wody blendujemy na gładki krem. Dodajemy go do warzyw, a całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy jeszcze przez chwilę, już bez przykrycia. Gdy sos zgęstnieje, danie jest gotowe.
Wskazówki:
W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę lub użyć skrobi ziemniaczanej albo ryżowej. Jeżeli decydujecie się na pominięcie tego dodatku, gotujcie sos nieco dłużej, by się dobrze zredukował.
Wodę wykorzystywaną do zblendowania orzechów można zamienić na napój roślinny. Dobrze sprawdzi się sojowy, który jednocześnie zwiększy zawartość białka w potrawie.
Jeżeli macie więcej czasu, warto wykorzystać świeżą marchew. Po obraniu i pokrojeniu przygotowujemy ją dokładnie tak jak w przepisie.
Źródło zdjęcia: canva/gigello
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: wegepedia