Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kremowa, rozkoszna marchewka z groszkiem bez grama masła

Kremowa, rozkoszna marchewka z groszkiem bez grama masła

Kremowa wegańska marchewka z groszkiem
canva/Issaurinko

Marchewka z groszkiem jest klasycznym dodatkiem do obiadu składającego się z kotleta i ziemniaków. Rarytas wyjdzie wam pysznie kremowy, jeśli tradycyjną zasmażkę zastąpicie kremową pastą orzechów nerkowca. Koniecznie wypróbujcie ten patent.

Wegańskie wersje znanych polskich klasyków nie są wcale trudne w przygotowaniu. Smalczyk z fasoli czy flaczki z boczniaków z pewnością skradły serce niejednemu smakoszowi. Dlatego też prezentujemy wam pyszną recepturę na kolejny często goszczący na wielu stołach rarytas — marchewkę z groszkiem. W tej wersji też się zakochacie.

Przepis na delikatną i pyszną marchewkę z groszkiem

Z podanych produktów przyrządzicie 3–4 porcje specjału.

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem

  • 200 ml wody lub domowego bulionu warzywnego

  • 20–25 g nerkowców

  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

W sporym garnku zagotowujemy połowę porcji wody lub bulionu. Gdy zawrze, wrzucamy do niej marchewkę z groszkiem. Warzywa gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

Orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, mąkę oraz 100 ml bulionu lub wody blendujemy na gładki krem. Dodajemy go do warzyw, a całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy jeszcze przez chwilę, już bez przykrycia. Gdy sos zgęstnieje, danie jest gotowe.

Wskazówki:

  • W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę lub użyć skrobi ziemniaczanej albo ryżowej. Jeżeli decydujecie się na pominięcie tego dodatku, gotujcie sos nieco dłużej, by się dobrze zredukował.

  • Wodę wykorzystywaną do zblendowania orzechów można zamienić na napój roślinny. Dobrze sprawdzi się sojowy, który jednocześnie zwiększy zawartość białka w potrawie.

  • Jeżeli macie więcej czasu, warto wykorzystać świeżą marchew. Po obraniu i pokrojeniu przygotowujemy ją dokładnie tak jak w przepisie.

Nerkowce w misce drewnianej
Nerkowce sprawią, że marchewka z groszkiem będzie nadzwyczaj kremowa

Źródło zdjęcia: canva/gigello

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wegepedia

Zapraszamy na nasz Instagram