Gessler robi obłędne kotlety z ryby. Danie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad
Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyśmienite kotlety rybne. Kotlety z białej ryby są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Sekretem smaku są aromatyczne dodatki.
Kotlety rybne przyrządzamy głównie z dodatkiem ziemniaków lub kaszy. Magda Gessler zamiast tych produktów dodaje do ryby namoczoną w mleku, czerstwą kajzerkę. Dorsz doprawiony majonezem, koperkiem, szczypiorkiem, cebulą i czosnkiem smakuje rewelacyjnie.
Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oleju rzepakowym. Czosnek przeciśnij przez praskę, nie podsmażaj go z cebulą. Przygotowane składniki będą doskonale łączyć się z delikatną, białą rybą. Do przyrządzenia kotletów wykorzystaj dorsza lub inną rybę, np. mintaja.
Masę na kotlety wyrabiaj do momentu, w którym przestanie kleić się do rąk. Kotlety smaż kilka minut na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub na maśle klarowanym. Kotlety smaż partiami, żeby nie zaczęły się dusić, ponieważ wtedy nie będą już miały chrupiącej skórki.
Kotlety rybne od Magdy Gessler
Składniki:
-
500 g filetów z dorsza
-
sucha kajzerka pszenna
-
jajko
-
2 ząbki czosnku
-
cebula
-
mleko do namoczenia bułki
-
łyżka majonezu
-
łyżka posiekanego koperku
-
łyżka posiekanego szczypiorku
-
sól, pieprz
-
bułka tarta
-
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Soczyste kotlety rybne. W sam raz na pożywny obiad
Kajzerkę namocz w mleku. Ryby zmiel w maszynce na drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Zmieloną rybę przełóż do miski. Dodaj namoczoną bułkę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do masy wbij jajko, dodaj majonez, posiekane zioła, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety. Kotlety rybne obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut na stronę.
Ugotuj również obłędny kapuśniak według przepisu Gessler. Restauratorka zdradziła również przepis na wyśmienitą sałatkę jarzynową z aromatycznym dodatkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Hitowe pierogi z piekarnika. Dobre na obiad i przekąskę, na ciepło i zimno
-
2 największe błędy przy przyrządzaniu flaczków. Przez nie wychodzą twarde
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama