Smakosze.pl Porady Na czym najlepiej smażyć kotlety schabowe?
Pixabay / DominikSchraudolf

Na czym najlepiej smażyć kotlety schabowe?

8 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowite kotlety schabowe należą do grona specjałów, które potrafią przyprawić o ekscytację. Nietrudno natrafić na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszują te mięsne kąski. Warto do smażenia użyć odpowiedniego tłuszczu.

Na czym smażyć kotlety schabowe?

Kotlety schabowe można przygotować na wiele sposobów. Już wcześniej przedstawialiśmy recepturę na lubelską odsłonę tego specjału . Dziś skoncentrujemy się na kwestii smażenia. W tym procesie najistotniejszy jest dobór odpowiedniego tłuszczu.

Kotlety schabowe często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ cechują się one niepowtarzalnym smakiem. Jest ona zależny od kilku czynników. Jednym z nich jest smażenie. Najlepiej sprawdzają się trzy tłuszcze .

Pyszne kotlety schabowe powinny być smażone na smalcu, maśle klarowanym lub olejach roślinnych . Właśnie te produkty sprawią, że nasze przysmaki wyjdą idealnie. Do każdego z tłuszczów powinno podchodzić się w inny sposób.

Kulinarnie eksperci potwierdzają, że w przypadku smalcu kotlety schabowe zyskują bardziej wyrazisty smak, który podkreśla walory wieprzowiny . Portal Gotujmy podkreśla, że ten tłuszcz ma wysoką temperaturę spalania. W związku z tym możemy na nim smażyć bez obawy o jego spalenie.

Kotlety schabowe pyszne jak nigdy

Nie wszyscy przepadają za smalcem. Wówczas można skorzystać w innych tłuszczy. Kotlety schabowe wychodzą fantastycznie na maśle klarowanym. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Gotujmy, osiąga on punkt dymienia dopiero przy 250 stopni Celsjusza .

Masło klarowane sprawia, że kotlety schabowe są bardziej delikatne w smaku . Możemy jednak sięgnąć po jeszcze jeden rodzaj tłuszczu. Korzysta z niego wielu smakoszy i warto wiedzieć, czym dokładnie się on cechuje.

undefined

Jeśli chcemy usmażyć kotlety schabowe, wówczas dobrze sprawdzają się oleje roślinne. Należy wybierać takie, które są tłoczone na ciepło i rafinowane . Pamiętajmy, że oliwa i produkty virgin nie nadają się do tego zadania. Oleje roślinne nadadzą naszej potrawie wyrazistych nut smakowych.

Niektóre tłuszcze nie powinny być wykorzystywane do smażenia kotletów. Mowa o produktach takich jak masło i margaryna. Warto również wiedzieć ile powinny się smażyć nasze kotlety schabowe . Przecież nikt z nas nie chce, aby były przypalone.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy