Jajka na śniadanie
Pixabay / bpbowie

Czy jajka na śniadanie są dobrym pomysłem? Eksperci rozwiali wątpliwości

Jajka są jednym z najbardziej powszechnych produktów spożywczych. Najczęściej sięgamy po nie w trakcie śniadania. Okazuje się, że zdaniem ekspertów taki posiłek dobrze sprawdza się w roli pierwszego posiłku. Jajka mają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Niektórzy smakosze uważają je za potencjalnie szkodliwe dla zdrowia. Jednak w rzeczywistości jajka należą do grona produktów, które warta dodać do codziennego jadłospisu.

Jajka na śniadanie?

Nie da się ukryć, że jajka bardzo często są przez nas zajadane niedługo po przebudzeniu. Przeważnie decydujemy się na ich przygotowanie w formie jajecznicy. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jaki błąd można wówczas popełnić.

Smakowite jajka u niektórych smakoszy wzbudzają pewne wątpliwości. Część z nich sądzi nawet, że nie powinno się ich jadać na śniadanie. Na szczęście eksperci rozwiewają wszelkie wątpliwości. Jajka posiadają wiele cennych składników odżywczych.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Krok do Zdrowia, jajka wspomagają układ sercowo-naczyniowy. Okazuje się, że śniadanie w takiej formie nie podnosi poziomu cholesterolu i lipidów we krwi. Potwierdzają to badania opublikowane w czasopiśmie American College of Nutrition.

Oszustwa na kasach samoobsługowych. Klienci kupują pomidory, kalafior i inne za bezcenOszustwa na kasach samoobsługowych. Klienci kupują pomidory, kalafior i inne za bezcenCzytaj dalej

Niepozorne jajka dostarczają nam składników odżywczych, które mogą zmniejszyć ryzyko miażdżycy. Oczywiście musimy zachować rozsądek. Lepiej zdecydować się na gotowane jajka, zamiast smażonych.

Co jeszcze skrywają w sobie jajka?

Jajka są prawdziwą bombą białek, minerałów i witamin. Jednocześnie są niskokaloryczne. Mając na uwadze ten fakt nietrudno stwierdzić, że śniadanie z ich udziałem będzie dobrym pomysłem. Zwłaszcza że jajka wspierają prace naszego mózgu.

Portal Krok do Zdrowia podkreśla, że jajka dostarczają nam cholinę. Związek ten może zapobiegać chorobie Alzheimera. Smakowite jajka dostarczają nam również fosfatydylocholinę i sfingomielinę, które pomagają w syntezie acetylocholiny, pełniącej funkcje neuroprzekaźnika.

Jajka są również dobre dla osób, które regularnie ćwiczą. Śniadanie w takiej formie pomoże zregenerować mięśnie. Bez wątpienia jajka można uznać za wyjątkowy produkt, który warto regularnie zajadać.Warto wiedzieć, jak szybko obierać je ze skorupek.

Regularnie jedzenie jajek ma wiele plusów. Oczywiście pamiętajmy o umiarze i nie sięgajmy po nie bezustannie. Zdaniem ekspertów często jedzenie porcji trzech jajek nie będzie niosło za sobą konsekwencji. Oczywiście powyższego artykułu nie należy traktować jako porady medycznej, a w przypadku wszelkich problemów zdrowotnych należy kontaktować się z lekarzem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Krok do Zdrowia

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł